Kukoricázás a Mezőgazdasági Múzeumban
Kukoricafosztás, morzsolás, csuhéfonás, csutkababák és kukoricaszár-játékok készítése is szórakoztatja az érdeklődőket szombaton a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
2009. november 19. csütörtök 12:51 - HírExtra
A kukoricanap alkalmából szervezett programok 11 órakor kezdődnek. A látogatók megismerkedhetnek a kukoricafosztás és -morzsolás titkaival, a kukoricához kapcsolódó néphagyományokkal, a mai felhasználási módokkal, megkóstolhatják a kukoricamálét és -kását, de csutkababákat és kukoricaszár-játékokat is készíthetnek - közölte az intézmény az MTI-vel.
A múzeum Családi Gasztro Napok elnevezésű programsorozata egy éven át, szombattól jövő év november 20-ig várja az érdeklődőket: a tematikus napokon hasznos növények, egyebek mellett tök, gabona, burgonya áll a középpontban.
A tervek szerint január 30-án rendezik meg a töknapot, amelyen tökfaragás, hangszerkészítés, tökös falatok kóstolása színesíti a programot. A gabonanap jövő szeptember 25-én várja látogatóit, akik őrölhetnek, mérhetnek, szitálhatnak, szalmát fonhatnak, csíramálékat, kenyereket és még számos, gabonából készült ételt kóstolhatnak majd az elképzelés szerint. A burgonyanapon, jövő november 20-án krumplis kosár készítése, krumplinyomda és krumplipuska készítése szórakoztatja a családokat, akik a burgonya számtalan elnevezésével - mint például krumpli, pityóka, csicsóka, földialma, földiparadicsom, kolompér, kutyatök - is megismerkedhetnek.
A programok az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
Forrás: MTI