2024. szeptember 29. - Mihály

Szekeres: erősíteni kell a NATO kohézióját

A NATO-nak olyan stratégiai koncepciót kell kidolgoznia, amely erősíti az észak-atlanti katonai szövetségen belüli kohéziót - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Parlamentben rendezett NATO-konferencián.
2009. november 19. csütörtök 15:01 - HírExtra
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy "a NATO-nak azokon a területeken kell működnie, ahol valóban hatékony tud lenni", vagyis a politikai konzultációkban és a válságkezelésben, együttműködve más szervezetekkel és civil mozgalmakkal.
Szekeres Imre szerint a stratégia megfogalmazásakor arra is választ kell keresni, hogy a NATO hol kíván a kihívásokra választ adni, a határai mentén, vagy a konfliktusok helyszínén. Megítélése szerint a délszláv háborúk és azok nemzetközi segítséggel történt lezárása megmutatta, hogy a konfliktusok esetében jobb a megelőzésre törekedni.
A miniszter a 60 éves NATO - hagyományos értékek és új fenyegetések című konferencián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a katonai szövetségnek "olyan feladatokra kell vállalkoznia, amelyekre erőforrásokkal bír."

Az afganisztáni NATO jelenlét kapcsán kijelentette, hogy ebben a kérdésben Magyarországon "teljes a konszenzus, és a társadalom is egyet ért a szerepvállalással". A helyzetet értékelve elmondta, hogy a NATO kivonulásával kiszámíthatatlan folyamatok indulhatnának el Közép-Ázsiában, és akkor "hosszabb távon sokkal többe kerülne a konfliktus kezelése", mint a katonai jelenlét fenntartásával.

Elmondta, hogy Magyarország a NATO hatékonyságának növelésében érdekelt, amely egyben alacsonyabb költségeket eredményezhet a feladatok végrehajtásakor.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságnak elnöke megerősítette, hogy Afganisztán esetében "konszenzus van a magyar parlamentben". Szerinte a jövő tavaszi magyar parlamenti választások után felálló új kormány elkötelezettsége erős marad a NATO iránt. "A választások után készek vagyunk részt venni a katonai szövetség új stratégiai koncepciójának kidolgozásában" - fogalmazott Németh Zsolt.

A NATO "tradicionális elkötelezettségnek, fő feladatának" nevezte a Nyugat-Balkán térségét. Megítélése szerint a transzatlanti viszony, az Egyesült Államok és európai szövetségeseinek kapcsolata jelenleg "nem megfelelőképpen kiegyensúlyozott, amelyre példaként említette a 2003-as iraki háború megindítása körüli ellentéteket, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésének visszavonását. "A transzatlanti viszonynak fontos szerepe van abban, hogyan tudjuk fenntartani a NATO döntéshozói és kommunikációs rendszerét" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a NATO legitimitásának legfőbb pillére a kollektív védelem. Oroszországról szólva elmondta, hogy "természetes partnerünk, az együttműködést meg kell erősíteni vele", ugyanakkor "Oroszországnak el kell döntenie, mit akar a Nyugattal és a NATO-val". Az együttműködés során a az észak-atlanti katonai szövetségnek "előrébb kell sorolnia a NATO érdekeit és a szolidaritást".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását