2024. szeptember 28. - Vencel

Az ukrános is politikai kamunak mondják a vírust

A megkérdezett ukránok 40,3 százaléka olyan politikai húzásnak tartja az influenzajárványt, amellyel a regnáló hatalom súlyosabb problémákról akarja elterelni az ország lakosságának a figyelmét.
2009. november 25. szerda 17:21 - HírExtra
Az ukrajnai Közvélemény Alapítvány (FOM-Ukrajina) által készített felmérésbe bevont ukránok 25,6 százaléka szerint a mostani járvány szokványos szezonális jelenség, míg a megkérdezettek 21,7 százaléka úgy vélte, hogy a megbetegedésekkel kapcsolatos helyzet az évszaknak megfelelően alakult, de a hatalom nem volt rá felkészülve.
A válaszadók mindössze 9,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tényleges influenzajárványról van szó, 2,8 százalék pedig nem tudott dönteni a kérdésben - adta hírül szerdán a vovremya.info internetes ukrán hírportál.

A kutatásba bevontak 60,8 százaléka szerint az influenza terjedése fejvesztettséget keltett Ukrajnában, 39,2 százalék ugyanakkor nem észlelt pánikhangulatot. A riadalmat érzékelők 50 százaléka arról volt meggyőződve, hogy a félelmeket a média, 22,4 százaléka szerint pedig a hatalom képviselői gerjesztik, míg 16,5 százalék az ijedelem okát a gyógyszerek hiányában látja. Az e csoportba tartozó válaszadók 7,5 százaléka úgy vélekedett, hogy a pánikhangulatot mesterségesen szították, 5,7 százaléka ugyanezt a halálesetek magas számának tulajdonította, 2,4 százalék pedig a lakosság félretájékoztatását sejtette az ügy hátterében.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán politikusok közül ki profitált legtöbbet a riadalomból, a megkérdezettek 37,2 százaléka Julija Timosenko miniszterelnököt, 15,4 százaléka Viktor Juscsenko államfőt, 8,7 százaléka pedig Viktor Janukovicsot, az ellenzék vezérét jelölte meg.

A FOM-Ukrajina kutatása 2009. november 18-19-én készült ezer személy telefonos megkérdezésével, 85 százezer lakosúnál nagyobb városban, 3,2 százalékos hibahatárral.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását