2024. szeptember 28. - Vencel

H1N1:Egy hét alatt több mint harmincezren mentek orvoshoz

Az előző héten 34.100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami 55 százalékos növekedés az azt megelőző hét adataihoz képest; a Nézőpont Intézet felmérése szerint jelentősen nőtt a H1N1 oltóanyag iránti igény.
2009. november 25. szerda 18:45 - HírExtra
Falus Ferenc szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a megbetegedési adatokat ismertetve közölte azt is, hogy 234 embert ápoltak influenzaszerű tünetekkel kórházban.

Székely Tamás egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy az oltóközpontokban 7.200-an kaptak védőoltást az új influenzavírus ellen, pénteken további oltópontok nyílnak, így akkorra már kétszáz helyen lehet térítés ellenében oltáshoz jutni. A tárcavezető szerint a további helyekkel elérhető, hogy naponta 15-20 ezer embert oltsanak be, egyelőre nem tervezik, hogy a kijelölt oltóhelyek a hétvégén is nyitva legyenek.

Az oltóközpontokban dolgozók felkészültek és megfelelően tájékoztatják az oltásra jelentkezőket - tájékoztatott Molnár Kornélia.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint alig egy hónap alatt jelentősen növekedett a H1N1 elleni oltóanyag iránti igény. Míg októberben csak a megkérdezettek 16 százaléka akarta beoltatni magát (vagy már túl is volt rajta), számuk novemberre 30 százalékra emelkedett. A mintegy 2,5 millió "oltóanyagpárti" válaszadó közül nagyjából 1,3 millió felnőtt már be is oltatta magát - derült ki a november 17. és 20. között készített felmérésből.

A sok hiányzó, valamint a laboratóriumi vizsgálat során kimutatott H1N1-vírusfertőzés miatt nem fogadják a gyerekeket szerdától egy hétig a székesfehérvári ligetsori, valamint a fülei óvodában - közölte az MTI-vel a kistérségi tisztiorvosi hivatal. Megkezdődött viszont a tanítás Székesfehérváron a korábban hasonló okokból bezárt Hétvezér Általános Iskolában, valamint a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában. Fejér megyében tart még a kényszerszünet az iszkaszentgyörgyi óvodában és iskolában, valamint a szári német nemzetiségi óvodában.

Magyarországon körülbelül 1,5 millióan kaptak védőoltást az új influenzavírus ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását