2024. szeptember 28. - Vencel

Etikus kampányt szeretne a polgármester

A személyeskedő, lejárató módszerek kizárására szólítja fel a tavaszi országgyűlési választásokon és az őszi önkormányzati választásokon részt vevő pártokat, szervezeteket és jelölteket a közelgő kampányban Borkai Zsolt (Fidesz) győri polgármester.
2010. január 13. szerda 15:10 - HírExtra
Választási etikai kódexet dolgoztak ki, mert biztosítani szeretnék, hogy Győrött ne jelenjen meg "az országban elharapózott negatív, személyeskedő kampány" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt.

A kezdeményező városvezető szerint a kampányban olyan szakmai vitákra van szükség, amelyek Győr fejlődését szolgálják.

A választási etikai kódex aláírói egyebek között vállalják, hogy csak feltevéseken alapuló, és ezért rágalmazásnak minősülő kijelentésektől tartózkodnak, nem megtévesztéssel és félrevezetéssel, valamint törvénytelen eszközökkel igyekeznek minél több szavazathoz jutni, hanem céljaikat ismertetve próbálják elnyerni a választópolgárok bizalmát. A kódex értelmében az aláírók elhatárolják magukat a lejárató kampánytól, a hitelrontástól. Ez utóbbi fogalomkörbe nem tartozik a jelölt korábbi politikai tevékenységének ismertetése, értékelése.

A dokumentum aláírói egyetértenek abban: a jelenlegi magyarországi közállapotok között a politika iránti közbizalom megrendülését nem növelhetik tovább azzal, hogy saját magatartásukkal is mélyítik a társadalom közügyek iránti elutasítását. Nem tesznek olyan nyilatkozatokat, amellyel a választások tekintélyét és jelentőségét csorbítják, vagy kétségbe vonják.

A kódex aláírói tartják magukat a választási törvény szabályaihoz, így elhatárolódnak egyebek között a kitöltetlen ajánlási szelvények gyűjtésétől, azok megvásárlásától, az azokért cserébe adott bármilyen ellenszolgáltatástól. Amennyiben ilyen esetről értesülnek, azt azonnal a területi választási bizottság tudomására hozzák.

A felek tartózkodnak egymás plakátjainak, propagandaanyagainak eltávolításától, a plakátok elhelyezésére alkalmas helyek kisajátításától. Ez utóbbi tilalom megszegője nem kifogásolhatja, ha érintett plakátjait - a feltétlenül szükséges mértékben - mások saját plakátjukkal átragasztják.

A győri választási etikai kódex megszületése annak kifejezése, hogy a közbizalom helyreállítása, Győr város nyugalma, az ott élők hiteles tájékoztatása valamennyi részt vevő párt, szervezet és jelölt érdeke - hangoztatta a győri polgármester, majd egy bábura felöltött fehér sportszerelést, a kampány során remélt sportszerűség jelzéseként elsőként látta el kézjegyével. Az etikai kódex elfogadói ugyancsak a sportmezen történő aláírással dokumentálják majd, hogy egyetértenek a kódex szabályaival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását