2024. április 30. - Katalin, Kitti

Békés együttélésben a dinoszauruszokkal

A pterodaktiluszok békésen megfértek a madarakkal, amelyekkel együtt csipegették az élelmet egy tó partján. Nyomaikat a közelmúltban fedezték fel dél-koreai kutatók Japánban.
2010. március 3. szerda 07:50 - HírExtra
A pterodaktilusz a pterosauria rend egy neme volt, 50-75 centiméter szárnyfesztávolságú repülő őshüllő a felső jura és alsó kréta időszakban. Kis termetű, körülbelül denevér nagyságú, vékony csontú, rövid farkú állatok voltak. Megnyúlt állkapcsaikban apró fogak ültek, amelyek közül az elsők előre hajlottak. A fej és a nyak együttes hossza a törzs kétszerese. A mellső végtag nagyon hosszú, negyedik ujja bőrvitorlát feszített ki. A pterodaktiluszok tengerparthoz közel élő ragadozók voltak, amelyek valószínűleg a sikláshoz alkalmazkodtak, nem az aktív repüléshez. Főleg halakkal és más apró állatokkal táplálkoztak.

Most első ízben sikerült felfedezni a pterodaktiluszok nyomait Japánban, Fukui prefektúrában egy kőfejtőben. A helyszínen már több dinoszaurusz maradványait fedezték fel, itt került elő a Fukuiraptor kitadaniensis és Fukutaisaurus tetoriensis. A közelmúltban kerültek elő egy eleddig ismeretlen saurupoda, valamint a madárszerű dinoszauruszok közé tartozó dromaeosauridae maradványai, de megtalálták kihalt halak, teknősök és krokodilok fosszíliáit is - olvasható a Discovery Channel hírei között (http://news.discovery.com).

Egy üledékes kőzettömbön a kutatók pterodaktiluszok, madarak és kétéltűek lábnyomait fedezték fel, amelyek elárulják a paleontológusoknak, hogy milyen lehetett az élet Japán területén 127 millió évvel ezelőtt.

"Valószínűleg egy csoport apró pteroszaurusz együtt táplálkozott egy tó, vagy vízmedence partján, ahol bőséges táplálékra leltek - erre utal, hogy a csőrök lenyomatait is felfedeztük" - hangsúlyozta Li Dzsong Nam, a Cretaceous Research című szaklapban hamarosan megjelenő tanulmány vezető szerzője.

Li és kollégái a pteroszaurusznyomokra koncentráltak. A tudósok összesen 64 lábnyomot fedeztek fel, amelyeket 5-6 egyed hagyott hátra."Ebből világosan látható, hogy négy lábon közlekedtek" - magyarázta Li, hozzátéve, hogy a lábak horogszerű karmokban végződtek.

Mint kifejtette, a lábnyomok nagy sűrűsége arra utal, hogy a pterodaktiluszok társas lények voltak ugyan, ám a lenyomatok összevisszaságából arra lehet következtetni, hogy nem mozogtak nyájszerűen egy irányban.

A tudósok úgy vélik, hogy a szárnyas őshüllők és a madarak együtt csipegették a táplálékot. Mivel a lábnyomok nem egyeznek egyetlen más pteroszaurusz-lenyomattal, a dél-koreai paleontológusok szerint egy eddig ismeretlen faj hagyhatta őket hátra, amelyet Pteraichnus nipponensisnek neveztek el. Korábban Japánban, egy másik helyszínen csupán egy pteroszaurusz hiányos gerincoszlopa, valamint lábnyoma került elő, ezeket a leleteket azonban még nem dokumentálták.

A mostani felfedezés viszont arra utal, hogy 127 és 113 millió évvel ezelőtt Japán területén sok apró pteroszaurusz élt.David Unwint, a Leicesteri Egyetem paleobiológusát a madarak lábnyomai döbbentették meg.

"A tudósok régóta gondolkodnak azon, hogy milyen lehetett a viszony a madarak és a pteroszauruszok között: békésen éltek-e egymás mellett, vagy vetélytársak voltak, most a kérdés megoldódott" - mondta a paleobiológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását