2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Ismét áradnak a folyók

A vízgyűjtő területeken lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt árhullámok indultak el az észak-magyarországi folyókon - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője szerdán az MTI-nek.
2010. április 14. szerda 17:44 - HírExtra
Csont Csaba a részletek kapcsán közölte: várhatóan a szerda reggeltől péntek reggelig tartó időszak alatt esik a legtöbb csapadék a folyók vízgyűjtő területein. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban sok térségben meghaladja szerdán a 10 millimétert, a Sajó és a Bodrog vízgyűjtőjén pedig a 20 milliméternyit. Csütörtökön főként a keleti vízgyűjtőkön további 10 milliméter körüli csapadékmennyiségre kell számítani - fűzte hozzá.

A már lehullott és előre jelzett eső mennyisége alapján gyors és nagymértékű vízszintemelkedésekre kell számítani a Sajó és a Bódva vízrendszerében - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy amennyiben az előre jelzett (30-50 milliméter) csapadék lehullik, úgy a Sajón a harmadfokú készültségi szintet jelentősen meghaladó árhullámok alakulhatnak ki, Sajópüspöki és Sajószentpéter között az eddig mért legnagyobb vízállást is megközelítheti.

A Sajó esetében a határszelvényben már az éjszaka, illetve csütörtökre virradóra az elsőfokú készültségi szintet elérő vízállások várhatóak. A Bódván szintén jelentős - a határszelvényben Hídvégardónál - akár az eddigi legnagyobb vízállást elérő, vagy meghaladó árhullám is képződhet - hívta fel a figyelmet a szakember.

"A Sajó menti árvízvédelmi rendszer jellemzője, hogy rövid betöltésezett szakaszok, nyílt ártéri területek és részlegesen árvízmentesített (a meglévő töltések nem zárják le a teljes öblözetet) ártéri területek találhatók. A folyó mentén összesen 68,2 kilométer elsőrendű árvízvédelmi vonal épült ki.

Sajópüspökinél 1974. októberében mérték a legnagyobb vízállást, akkor 400 centiméter volt a víz szintje. Az eltelt 35 év alatt ezt megközelítő vízállás 2009. decemberében vonult le a Sajó völgyében. Harmadfokú készültség 300 centiméteres vízállástól van a folyón.

Hozzátette: a Sajó völgyében egy esetleges, az eddig mért legnagyobb vízszinthez közeli vízállás esetén 20 települést veszélyeztethet az ár.

Csont Csaba arról is szólt, hogy nagy mennyiségű csapadék várható a Bodrog vízgyűjtőjén is, de itt a szlovákiai víztározók még jelentősebb víztömeget tudnak fogadni, így egyelőre készültségi szint alatt maradnak a vízállások. Mérsékelt árhullám levonulása várható a Tiszán is, a Bodroghoz hasonlóan készültségi szint alatti vízállásokkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását