2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

A Sajón áll a "bál"

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sajó teljes hosszára csütörtökön - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának a vezetője az MTI-vel.
2010. április 15. csütörtök 14:36 - HírExtra
Csont Csaba elmondta, hogy a Sajó és a Bódva vízrendszerében a jelentős mennyiségű csapadék következtében megindult árhullám tetőzését csütörtökre, a délelőtti órákra várták, az újabb esők hatására azonban a Sajó szlovákiai mellékvizein ismét vízszintemelkedések kezdődtek.

Hozzátette: a fentiek miatt a Sajó magyarországi szakaszán további lassú áradás, átmeneti stagnálás lesz jellemző. A várható tetőzés Sajópüspökinél a reggel előre jelzett 320 centiméteres - plusz-mínusz húsz centiméter - vízállás intervallumának felső tartományában valószínű - ismertette.

Az előzetes számítások szerint Sajószentpéternél várhatóan 350, Felsőzsolcánál pedig 370 centiméterrel tetőzik majd a folyó.

Csont Csaba arról is beszámolt, hogy a Bódván is további áradás várható. Csütörtökön a délelőtti órákban Hídvégardónál a vízállás már meghaladta az 1999 márciusában észlelt 281 centiméteres maximális értéket. Mivel szlovák területen a Bódva és mellékvizei tovább áradnak, eléggé bizonytalan a várható tetőzési érték - tette hozzá.

A lehullott csapadék és a jelenlegi vízállások alapján valószínűsíthető, hogy Hídvégardónál csütörtök este, 20-40 centiméterrel az eddig mért legnagyobb érték fölött, azaz 300-320 centiméteres vízállásnál tetőzik a folyó. A Bódva alsó szakaszán a következő két napon folytatódik az áradás, Szendrőnél 230 centiméter körüli vízszintre számítanak.

Mint mondta, árhullám vonul le a Hernádon is. Csütörtök reggel 9.00 órától megemelték a Ruzsini-víztározóból leengedett vízmennyiséget. A tározó felett további áradás várható, így a vízhozam (valószínűleg kisebb mértékben), de tovább emelkedhet. Áradnak a Hernád mellékvizei (Gölnic, Svinka, Tárca, Olsva) is, így a folyó hazai szakaszán is számottevő vízszintemelkedésre kell számítani. A jelenlegi adatok alapján várható, hogy a hét végén a Hernád magyarországi szakaszán a másodfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt némileg meghaladó vízállások alakulnak ki - fűzte hozzá a szakember.

Kitért arra, hogy további lassú áradás várható a Bodrogon is, de a vízállások egyelőre elmaradnak a készültségi szintektől. A folyó vízgyűjtőjére a jövő hét első napjaiban újabb jelentős csapadék hullhat, s akkor további áradás valószínű.

Az előre jelzett csapadék hatására árhullám kialakulása várható a Tiszán is, de a vízállások Tokaj felett várhatóan elmaradnak a készültségi szintektől. Az érkező nagyobb víztömeg miatt a jövő hét közepére Tiszalök térségében emelkedhet a vízhozam.

A Tiszán - a Bodrog, illetve a Sajó és a Hernád árhullámainak együttes hatására - a jövő hét második felében Tiszapalkonya alatt az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokra is számítani lehet - közölte Csont Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását