A kulturális örökség része lett a birkapörkölt
A Magyar Szellemi Kulturális Örökség (MSZKÖ) részévé választották a karcagi kunsági birkapörköltet - hangzott el az idei Karcagi Birkafőző Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón szerdán a fővárosban.
2010. május 26. szerda 18:25 - HírExtra
Dobos László, Karcag alpolgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy 2009-ben a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya a Magyar Népművészet Mesterei és a mohácsi busójárás mellett harmadikként bekerült a MSZKÖ nemzeti jegyzékébe.
A Karcagi Birkafőző Fesztivál tizenkét évvel ezelőtt kétnapos programként kezdődött, mára háromnapos fesztivállá nőtte ki magát, amelyre a versenyzők mellett tízezrek érkeznek Magyarországról és külföldről egyaránt. Tavaly már közel kétszázötven lábosban főttek a birkahúsból készült ételek. A versenyre idén június 15-ig adhatják le jelentkezéseiket a vállalkozó kedvűek postai úton, faxon és a www.derynekarcag.hu holnapon is.
A június 25-27. közötti gasztronómiai programon, amely az Élő örökségünk című tudományos konferenciával kezdődik, idén részt vesznek Karcag testvérvárosainak delegációi is, a díszvendég település pedig a lengyelországi Krosno Odrzanskie lesz. A vendégeket a finom étkek mellett gazdag kulturális hagyományőrző és sportprogramokkal, konferenciával, kiállítással és népművészeti kirakodóvásárral is várják.
A rendezvény célja, hogy a jegyzékbe került hagyományt minél szélesebb körben ismertté tegyék. A főzőverseny szombaton veszi majd kezdetét, emellett számos zenés-táncos műsorral, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják a vendégeket egészen vasárnap estig. A részletes program megtalálható a www.karcag.hu internetes oldalon.
Kedvcsinálóként a júniusi eseménysorozathoz szerda délután a kunsági hagyományokat bemutató, fotókkal, népművészeti- és pásztortárgyakkal, ünnepi terítékkel tarkított kiállítás nyílt a fővárosi Kossuth Klubban, ahol az érdeklődők megtekinthették a Karcag városát és a birkafőző fesztivált népszerűsítő pályázati filmet.
Dobos László kifejtette, hogy az Alföld legnagyobb állattartó körzete a Nagykunság volt, ahol a XIX. századig legeltető gazdálkodás folyt, így a pásztorkultúrához kapcsolódóan a népi táplálkozási szokások is markánsan megőrződtek. Ezen a területen elképzelhetetlenek voltak az ünnepek - családi események, aratás, házépítés, társas munkák - birkatest, azaz birkapörkölt nélkül. A kunságban, így Karcagon is tökélyre fejlesztették a birkafőzés hagyományát: az állat minden egyes részét felhasználják, és kizárólag öntöttvas lábasban készítik el a birkaételeket.
A mai napig fennmaradt a juhfej rituális osztásának hagyománya is: mindig a legrangosabb, a legidősebb vendég vagy a vőlegény násznagya kapja ezt a nemes részt.
Forrás: MTI