Elhunyt a gasztronómia szaktekintélye
Elhunyt Egon Ronay, a brit gasztronómia világhírű, magyar származású reformere és kérlelhetetlen kritikusa.
2010. június 13. vasárnap 06:49 - HírExtra
Egon Ronayt életének 95. évében, Berkshire grófságbeli otthonában, szombaton érte a halál, rövid betegség után.
Ronay 1946-ban érkezett Londonba. Édesapjának több étterme volt a háború előtt Budapesten, és szakmai kapcsolatai révén elérte, hogy fia London szórakozó negyedének központjában, a Piccadillyn próbálhassa ki magát, étteremvezetőként.
Egon Ronay útja innen egyenesen vezetett hírnévhez. Szinte forradalmat csinált a háború utáni Nagy-Britannia igen szűkös, egyhangú gasztronómiájában, amikor nem sokkal érkezése után francia választékot kínáló saját éttermet nyitott a londoni Knightsbridge kerületben.
London éttermi világban ma már az egész világ jelen van, ám annak idején úttörő vállalkozás volt a franciás konyhájú étterem megnyitása még az előkelő - egyebek mellett a Harrods luxusáruházról közismert - városrészben is.
A brit gasztronómia igazi reformját azonban 1957-től indította útnak, amikor először kiadta éttermi kalauzát, az Egon Ronay Guide-ot. A következő évtizedekben kiadvány a brit éttermi közönség bibliájává vált, és a Guide a laikus és a szakmai közvélemény szerint egyaránt meghatározó tényező lett egy-egy étterem sikerében vagy esetleges bukásában.
Ronay kóstoló szakértői három évtizedig járták az éttermeket és a pubokat, soha még egy sört sem fogadtak el ingyen, viszont kíméletlen tárgyilagossággal tették közzé tapasztalataikat.
Az Egon Ronay Guide általános vélemény szerint alapvetően megváltoztatta a brit étkezési szokásokat, a kiadványokon nevelkedett generációk elődeiknél sokkal igényesebb, minőségre érzékenyebb étteremjárókká váltak.
Egon Ronay a kortárs brit konyhaművészet legnagyobb világsztárjait sem kímélte. Nemrégiben alaposan megrótta Gordon Ramsayt és Jamie Olivert, a Magyarországon is közismert két sztárséfet, akik - szerinte - "most már inkább üzletemberek, semmint szakácsok ... és már nem is olyan jók, mint korábban".
Egy ízben Bill Clinton volt amerikai elnököt is komoly feltűnést keltő bírálattal illette érkezési szokásaiért. Clinton és felesége, Hillary - a mai amerikai külügyminiszter - még 1997-ben Londonban járt hivatalos látogatáson, és vendéglátóikkal, Tony Blair akkor frissen megválasztott brit kormányfővel és nejével beültek egy Temze parti étterembe.
Ronay a vacsora után - a The Sun című bulvárlap megbízásából - behatóan elemezte Clintonék és Blairék fogyasztását az étterem által közzétett számla alapján, s megállapította, hogy "amit az amerikai elnök összeevett, attól az én számban támadt kellemetlen utóíz".
A gasztronómiai szaktekintély szerint Clinton "úgy rendelt, mintha a vadnyugaton lenne ... felesége pedig úgy, mintha Arkansas valamelyik olcsó pizzériájába tért volna be..."
Egon Ronayt felesége és két leánya gyászolja.
Forrás: MTI