2024. május 8. - Mihály

Megacéloz a kemény ülés

A tapintás valószínűleg a legkevésbé kutatott érzékünk, amelynek eddig nem túl sok jelentőséget kölcsönöztek a tudósok. Ezen most valószínűleg változtatni fog egy amerikai kutatás, amely szerint a tapintás meglepő mértékben hat érzelmeinkre és társas kapcsolatainkra.
2010. június 26. szombat 21:35 - HírExtra
A Yale és a Harvard Egyetem valamint a Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) pszichológusai hatféle kísérletet ötöltek ki elgondolásaik vizsgálatára - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az egyikben a hallgatóknak kemény, illetve párnázott üléseken helyet foglalva kellett lebonyolítaniuk egy üzleti tárgyalást. A kemény ülőfelület a tárgyalás szempontjából is keménnyé tette a delikvenseket, ők sokkal kevésbé engedtek elképzeléseikből, mint puhán ülő társaik.

A kutatók eredményeikkel kapcsolatban azonnal gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak: aki keresztül szeretné vinni az akaratát a tárgyalóasztalnál, válassza a rendelkezésre álló legkeményebb széket. A kipárnázott ülés csitítja az indulatokat, amúgy azonban inkább hátrányokkal jár - írják a Science című folyóiratban.

Kiderült ezen kívül, hogy felvételi beszélgetések során jobban ajánlott a nehéz mappa használata. Egy másik kísérletben ugyanis a résztvevők egy képzelt interjú során csak azzal érték el a másik fél megbecsülését, ha az jócskán megérezte anyaguk súlyát a kezeiben. Kizárólag a súlyos iratok alapján vették komolyabban, és ítélték meg képzettebbnek őket.

Egy kirakós kísérlet közben is megmutatkozott, mennyire befolyásolja az érintés tudat alatt az érzéseinket. Az egyik kirakós darabjainak széle kemény és durva tapintású volt, míg a másiké sima és lekerekített. A kirakást követően a résztvevők egy elbeszélést hallgattak meg. És lám-lám: a durva részekkel játszó delikvensek negatívabb színben írták le a történek tartalmát, mint azok, akik előtte sima felületeket tapintottak.

A kutatók még azt is tanácsolják, gondoljuk meg, hogyan rázunk valakivel kezet, és azt is, milyen puszit adunk a másiknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását