2024. április 29. - Péter

2011-től jön az alkoholzár

Alkoholzárral akadályoznák az ittas vezetést Hollandiában, ahol a visszaesőknek kötelező lenne az autóba épített alkoholszonda használata.
2010. november 11. csütörtök 10:55 - HírExtra
A 2011 májusától bevezetendő alkoholzárak használatát kötelezően előírnák azoknak, akiknél a rendőrség 1,3 ezrelék fölötti véralkoholszintet mért. A készüléknek köszönhetően az autó csak akkor indulna, ha vezetője az alkoholteszten józannak bizonyul - jelentette be Melanie Schultz van Haegen, a közlekedésért is felelős infrastrukturális és környezetvédelmi miniszter.

Hollandiában a rendőrök 0,5 ezrelékes, öt évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők esetében 0,2 ezrelékes véralkoholszint felett büntetik meg a sofőröket.

Egyes esetekben, például ha a sofőrnek súlyos alkoholproblémái vannak, az alkoholzár úgy állítható be, hogy bizonyos távolság megtétele után rendszeresen megkövetelje az alkoholtesztet, így elkerülhető, hogy a vezető menet közben lerészegedjen.

A miniszter szerint a kényszerintézkedés célja, hogy csökkentsék az ittas vezetést, és az általuk okozott halálos balesetek számát. Az alkoholzár a tesztidőszak alatt hatékonynak bizonyult, használatával ugyanis 75 százalékkal volt kevesebb a visszaeső.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását