2024. március 29. - Auguszta
Mert nagyot gondolni Lázár János, és beletenyerelt a nyerőgépüzlet habos tortájának kellős közepébe. Mi a Fidesz nagyágyújának célja? Pénzt akar a kormány, vagy csak kellemesebbé tenné a lobbiérdekek által vezérelt üzletágat?
2010. december 17. péntek 06:23 - Gedei Szilárd
"Miért nem érdekli az államot a pénznyerő automatákból származó bevétel, illetve hová tűntek és kinál landoltak a pénznyerő automatákból származó milliárdok?" - tette fel írásbeli kérdését ezzel a címmel Lázár János Orbán Viktornak 2010. november 22-én az Országgyűlésben.

"Az államnak negyvenegy milliárd forint bevétele származik ezekből a gépekből, de a tiszta bevétel ennek a sokszorosa, amiről az APEH nem vesz tudomást. Véleményünk szerint ezen a helyzeten változtatni kell" - áll a Szerencsejátékosok Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete Orbán Viktornak 2008. augusztus 28-án írt levelében.



Évtizedes probléma

"Nyerőgépek és nyelőgépek" - mutattuk be a pénznyerő automaták visszásságokkal teli világát cikkünkben még 2008-ban. A HírExtra akkor az elsők között hívta fel a figyelmet a nyerőgépbiznisz visszásságaira. Akkori és későbbi cikkeinkben (itt, itt, itt, itt és itt) a magukra maradt függők problémáiból kiindulva az államnak okozott több száz milliárdos kár okozásáig szinte az összes, a terület szabályozatlanságából fakadó problémára felhívtuk a figyelmet.

Most, 2010 végén, közel három év elteltével a Fidesz-kormány, a párt kirakatembereként funkcionáló Lázár János vezetésével kezdett foglalkozni a témával.

De miért most, és miért pont Lázár János gondolta úgy, az eddig évtizedeken át háborítatlanul, szinte állam az államban virágzó üzletágat komoly korlátok közé szorítja?

Most haraptak rá. De miért?

A kérdés annál is inkább érdekes, mivel a Szerencsejátkosok Érdekvédelmi Közhasznú Szervezete a Lázár-féle ötlethez kísértetiesen hasonló javaslatok egész seregét küldte szét az elmúlt három évben az összes parlamenti - kormány és ellenzéki - pártnak, felhívva a figyelmet a terület szabályozatlanságára.

Lázár és a kormány (valószínűleg nem teljes egyetértésben) most amellett döntött, saját szája íze szerint alakítja át a nyerőgépbiznisz eddig háborítatlan területét (is). A Szerencsejátékosok Érdekvédelmi Közhasznú Szervezete segítségével rájöttek, amellett, hogy a játékgépek által okozott problémák az egész országban komoly gondot jelentenek a szegényebb rétegek játékfüggői között (nem is csoda, hogy több vidéki polgármester-jelölt kampányába foglalta az októberi önkormányzati választások előtt, hogy győzelme esetén kitiltaná településéről a játékgépeket), az államnak is komoly veszteséget okoznak.



Pénzt akar a kormány?

Ha úgy nézzük, nem meglepő, hogy az állam megpróbálja bekebelezni (illetve egyes hangok szerint egy multinak kiszervezni) a nyerőgépbizniszt, hiszen ez a szakma talán az utolsó, amelyiket közel száz százalékban hazai cégek uralnak.

Császár, Gulyás, Lázár...


Eddig egyébként ketten próbálkoztak parlamenti szinten a szabályozatlan terület átalakításával.

Az akkoriban éppen független Császár Antal 2008 novemberében nyújtott be a parlamentnek egy a pénznyerők megadóztatásáról szóló indítványt, 2009-ben pedig a megboldogult SZDSZ kötelékébe tartozó, majd függetlenként próbálkozó Gulyás József gondolt a pénznyerőgépek adójának megemelésére.

Császár Antal a benyújtás után két nappal "gyanús körülmények között" visszavonta indítványát, Gulyás József törekvései pedig azzal együtt értek véget, ahogy az ex-SZDSZ-s képviselő parlamenti karrierje is.

Kérdések


Húsz év alatt Lázár a harmadik képviselő, aki a pénznyerők belterjes világának megrendszabályozására vállalkozik. Egy tehát biztos: a Fidesz nem véletlenül határozta el, hogy átpozícionálja a területet.

Na de ki nyer a történeten? És ki veszít? Egyáltalán kikhez vándoroltak eddig az állam által elszalasztott milliárdok? Miért volt eddig sikeres a nyerőgépbiznisz szereplőinek lobbija? Miért nem foglalkoztak érdemben a terület szabálytalanságaival a Szerencsejáték Felügyeletnél és az Országos Mérésügyi Hatóságnál?

Vajon a Fidesz-kormány megelégszik az üzletág átpozícionálásával, vagy vizsgálatokat is hajlandó lesz indítani az eddigi visszásságok felderítése érdekében?

Válaszok

Hamarosan kiderül. A HírExtra mindenesetre a továbbiakban is figyelemmel követi a nyerőgépbiznisz alakulását. Terveink szerint hamarosan cikksorozatban próbálunk meg Lázár János nagy kérdésére válaszolni - még ha minket nem is kérdezett senki...

Ízelítő - így csalnak a technikusok
A HírExtra birtokába került egy levél, amiben egy a nyerőgépbizniszben érdekelt technikus arról tájékoztatja barátját, milyen csalások folynak a pénznyerő szakmában:
"Van egy kis programozható egység, ami bármibe beszerelhető, nálunk például egy gémkapcsos dobozban volt benne az elektronika. (...) Ezen van egy sima kis csatlakozó és egy kapcsoló. A kapcsolónak van egy középső állása, és attól függően, hogy merre kapcsolsz, lehet a számlálót pörgetni előre, illetve vissza. Ha előre pörgeted, akkor a kifizetést növeled, így több pénz marad a cégnek, mivel a kifizetett nyeremény után nem kell adót fizetni. Ezt már nagyon régóta használják, nem tudom, hogy hány éve, de tíz már biztos.
A másik a panelek barmolása. Amikor egy gépet vizsgáztatnak, akkor a hatóság kiad rá egy engedélyt, a programpanelt tartalmazó fém dobozt pedig plombával lezárja, valamint kerül rá egy matrica is, amit lepecsételnek. A plombát nagyon szépen, sérülésmentesen le lehet szedni egy kombinált fogó segítségével. A matricákat is nagyon szépen leszedheted. Azt úgy csináltuk, hogy hőlégfúvóval felmelegítettük a matricát. Ettől olyan szépen lejön, mint a vizes sörösüvegről a címke. Ha készen vagy, ezt is simán visszaragaszthatod. Így bármikor hozzá lehet jutni a központi programpanelhez, és bármit csinálhatsz. Általában a százalékokon szoktak állítani, hogy mennyit adjon ki a gép. De mivel ez a rendszer eléggé primitív, ezért akár az egész gépet is újra lehet programozni.
(...)
Ezek olyan csalások, amiket a felügyelet sosem tud leleplezni, mert amikor egy gép vizsgázni megy, mindent vissza szoktak állítani. Azt nem állítom, hogy nem tudnak róla, de szerintem nem is akarnak csinálni ezzel semmit.
A másik kérdésre sajnos nem tudom a választ, hogy ez nekik, vagy a kormánynak miért éri meg, de erre is van biztos valami magyarázat. Amíg minden gépes cég magának ürít és javít, addig ez így fog maradni. A gépeket akkor sem lehet lebuktati, ha a felügyelő a kocsmába megy ki ellenőrizni a gépet, mert a plombán és a matricán kívül nem néz mást. De még ha belelátna a panelbe, akkor sem lenne semmi, mert nem ért hozzá. Ezt csak úgy lehetne lebuktatni, hogy a paneleket kinyitják, beviszik az IC-t belőle, és letesztelik. Ez persze képtelenség, mert a gép forgalmát sem a kocsmárosnak sem az üzemeltetőnek nem térítené vissza senki."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. december 17. 12:33
Miért nem érdekli az államot a pénznyerő automatákból származó bevétel, illetve hová tűntek és kinál landoltak a pénznyerő automatákból származó milliárdok?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Mert ez az ország legkorruptabb, legmocskosabb, legtöbb érdeket összesimító üzletága. Tegyük hozzá, a Lázár-féle javaslatok esetleges elfogadása után sem lesz másképp. Csak akkor mások, máshogyan fogják megkapni a milliárdokat...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását