2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A KDNP a magyar politika sárgacsőrű nyűvágója

Tudják, mi az a nyűvágó? Egy madár, ami megtelepszik a bivalyok testén, de ezt a bivaly nem bánja, mert a szimbiózison alapuló kapcsolat a számára is előnyökkel jár. És azt tudják, mi az a KDNP? Egy párt, ami megtelepszik...
2010. december 21. kedd 06:52 - Gedei Szilárd
Láttak már nyűvágót? Ez egy olyan madár, ami előszeretettel telepszik meg a bivalyok testén, és pusztítja el a rajta élősködő állatkákat, emellett ha úgy alakul, a veszélyt is jelzi. Ez a szimbiózis egészen csodálatos példája - jól jár a bivaly, és jól jár a nyűvágó is.

Csodálatos szimbiózis


Ilyen, sőt nem is ilyen, hanem pontosan ez a magyar politikai élet egyik legsemmitmondóbb, mégis legfontosabb pártszövetségének, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt együttműködésének lényege.

A párhuzam vitathatatlan. Mint ahogy az is, létezik olyan állat, mely számára a nyűvágó létezése életbevágóan fontos.

Csakhogy az állatvilág, akarom mondani a magyar politikai élet leggyönyörőbb szimbiózisának puszta léte is felvet néhány kérdést.

Például, hogy mit enne - az esetünkben nyilván sárgacsőrű - nyűvágó, ha nem táplálkozhatna a bivaly koloncaival? Egyáltalán életben maradna ez a madár akkor, ha soha többé nem mehetne egyetlen bivaly, vagy más bivalyszerű állat közelébe sem?

Mit akar a bivaly? És a nyűvágó?


Na igen, a kérdés megválaszolásához rendelkezni kell némi rálátással a Fidesz által megteremtett, számos jobboldali politikai erőt magába foglaló, Fidesz-KDNP néven futó, sőt kormányzó gyűjtőpárt belső ügyeibe.

Együttműködni ugyanis sokféleképpen lehet. Lehet a határokat megtartva, ahogyan tette azt legutóbb az együttműködéssel nagyat bukó MSZP és SZDSZ, de lehet egymást köpködve is, amire szintén akad néhány példa az elmúlt húsz év magyar politkai csatározásai között. És lehet úgy, ahogy azt Orbán Viktor és Semjén Zsolt utánozhatatlanul csinálja - egymást nyalogatva.

A nyalogatáson túli valóság ráadásul nem egyszerű. A KDNP ugyanis az a párt, melyre évek óta nem lehet szavazni, a szavazólapokon egyszerűen nincs olyan, hogy KDNP. Csak nyűvágás van a Fidesszel karöltve.

Tisztújítás bivalyvezérrel


Az viszont rendületlenül. A párt hétvégi tisztújításán például ismét nem történt semmi. Az előre beharangozott Fidesz-ellenes vonulat is belehalt alig létezésébe, a főnyűvágó Semjén Zsolt egész idő alatt le sem szállt szeretett bivalya hátáról, a bivaly pedig - igen, a főbivaly, maga a bivalyvezér - nem győzte dícsérni drága aranyos kedves kis madarát.

"A szövetségkötés embere vagyok, ezért a KDNP barátja is".

"Magyarországot nem lehet úgy tönkretenni, hogy mi ha összefogunk, ne tudnánk közösen felemelni."

"Hazajöttem."

Ezeket találta mondani Orbán Viktor a KDNP hétvégi tisztújításán.

Egy csomóan kíváncsiak arra, vajon a sárgacsőrű nyűvágó ért-e máshoz, mint a nyűvágás - vajon kiderül egyszer?

Mi az a KDNP?


A nyűvágáson túli élet ugyanis felvet néhány kérdést.

Hogy a KDNP a Fidesz, azon belül is Orbán Viktor bábja lenne? Hogy a KDNP csak arra kell a Fidesznek, hogy az alternatívák közül választani nem tudó, így jobb híján a keresztény értékrend alapján döntő szavazók voksait begyűjtse a választásokkor?

Vajon hány százalékos támogatottságon áll a KDNP önállóan, a Fidesz nélkül? És hogy állna, ha soha nem szövetkezett volna a Fidesszel?

Vajon mire menne a párt klasszikus értelemben vett pártként saját arcaival, Semjén Zsolttal, Hoffmann Rózsával, Harrach Péterrel és a többiekkel?

Van élet a KDNP-nél a nyűvágáson túl? És lesz-e valaha?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

niemand
2010. december 22. 09:02
Azért egy kis helyesbítés nem ártana: Semjén Zsolt egész idő alatt le sem szállt szeretett bivalya SEGGÉRŐL... Ahonnét legfeljebb műtéti úton lehetne eltávolítani, mert már ránőtt.
surmóker
2010. december 21. 13:10
Sárgacsőrű nyűvágó? :))))) ezen szakadok reggel óta
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását