2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nehéz év az MKP mögött

Nagyon bonyolult évet tud maga mögött a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Berényi József pártelnök szerint, aki az elmúlt évet három szakaszra tagolja e szempontok szerint.
2010. december 31. péntek 12:11 - HírExtra
Szerinte az első a parlamenti választásokat megelőző időszak volt, amikor egy magyarellenes kormánykoalícióval szemben kellett politizálnia a pártnak.
 
"Az MKP azonban egyedül maradt a kormánykoalíció agresszív és provokatív politikája elleni szócsatákban, s mert nem tudtuk jól kommunikálni választóink felé magatartásunk elvi alapjait, parlamenti csatározásaink népszerűségvesztéshez vezettek, aminek a következtében a parlamenti választások kudarccal végződtek számunkra, s nem jutottunk be a törvényhozásba."

Az MTI-nek adott interjújában Berényi József hozzátette: "Ennek ellenére elvi magatartásunkat ma is vállaljuk."

A második szakasz a parlamenti választásoktól a helyhatósági választásokig tartott a pártelnök értékelése szerint, amikor megújult a vezetés, s Csáky Pál helyett Berényi vette át az elnöki tisztséget. "Konszolidáltuk a pártot, és úgy sikerült felkészülnünk az önkormányzati választásokra, hogy éreztünk bizonyos esélyt" - mondta a pártelnök. A harmadik szakasz ezután következett, az MKP az önkormányzatokban ismét megvetette a lábát, s esélyes arra, hogy a következő parlamenti választás után visszatérjen a törvényhozásba is. A júliusban Dunaszerdahelyen megtartott rendkívüli pártkongresszus "megszabta helyünket és feladatainkat a kialakult helyzetben: parlamenten kívüli, konstruktív ellenzéki pártként, a szlovákiai magyar érdekek szószólójaként fellépni mind az emberi és kisebbségjogi, mind a gazdasági-szociális kérdésekben" - szögezte le Berényi.

A párt számára sikeres helyhatósági választások "megmutatták, hogy az MKP-nak megvan a társadalmi támogatottsága és beágyazottsága" - jegyezte meg a pártelnök. Hozzátette: az MKP a polgármesterek számát tekintve a pártok között országosan a negyedik helyen végzett. "Úgy gondolom, ezzel a közös sikerrel jó alapot teremtettünk ahhoz, hogy az MKP a legközelebbi parlamenti választás után visszatérjen az országos politikába" - vélekedett. Érzése szerint "Szlovákiában még ha sokan nem is mondják ki, de szinte mindenki azzal számol, hogy az MKP képes visszakerülni a parlamentbe".

A jövő év legfontosabb feladatait számba véve a népszámlálást említette elsőként. Annak előkészületeibe "a megerősödött MKP oly módon akar bekapcsolódni, hogy bátorítsa az embereket önazonosságuk, magyarságuk vállalására, hogy a nehéz szlovákiai körülmények ellenére se mondjanak le szüleik, nagyszüleik örökségéről" - húzta alá Berényi.

Kifejtette: nagy feladat Szlovákia magyarok lakta vidékei gazdasága fejlesztésének támogatása. "Ezen a téren maximális mértékben ki kell használnunk pártunk európai, megyei és helyi képviselőinek együttműködését és az ebből származó lehetőségeket, az európai alapokat és a különböző fejlesztési pályázatokban is hatékonynak kell lennünk" - mutatott rá. Berényi hozzátette: a magyar kormánnyal meglévő kivételesen jó kapcsolatainkat is arra használják majd, hogy a határ menti és a határon átnyúló kapcsolatok egyként szolgálják az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai régiók felemelkedését.

Hangsúlyosan beszélt arról, hogy az MKP figyelmet szentel a kettős állampolgárság kérdésének is. "Mi azt szeretnénk, ha a szlovákiai magyarok nagy számban élnének ezzel a lehetőséggel, csöndes hazai diplomáciával, de európai kapcsolataink felhasználásával is arra törekszünk majd, hogy a szlovák kormány, illetve a parlament úgy módosítsa a szlovák jogszabályokat, hogy ebből senkinek ne legyen hátránya, és a Magyarországgal határos többi országhoz hasonló módon viszonyuljon Szlovákia ehhez a kérdéshez" - tolmácsolta pártja álláspontját Berényi.

Az MKP nemzetközi kapcsolatairól elmondta, hogy a párt az Európai Néppárt aktív tagja. "A szlovákiai magyar közösséget csak az MKP két képviselője jeleníti meg az Európai Parlamentben. A Magyarországgal való kapcsolattartást illetően elmondhatom, számunkra megtisztelő, de egyben nagy felelősség is, hogy a Fidesz-KDNP kormánykoalíció minket választott stratégiai partnernek. Azon leszünk, hogy a magyar kormány politikája a szlovákiai magyarok legégetőbb problémáira adjon orvoslást, természetesen ahogy ezt egy szomszédos ország keretei megengedik" - fejtette ki.

Az MKP és a Híd magyar-szlovák párt közti viszonyt firtató kérdésre Berényi elmondta: "Legalább egy alapvető különbség van a két párt közt. Mi továbbra is azt valljuk, 1990 óta, hogy magyar emberek szavazataival magyar emberek jussanak közjogi posztokra. Mi továbbra is bízunk a magyar közösség belső erejében és összetartásában. Nem hisszük, hogy politikai zsoldosokra van szükségünk ahhoz, hogy a szlovák társadalom megértse és elfogadja célkitűzéseinket. Voltak eredményeink 1998 és 2006 között is ezzel a politikával. Emellett, ha erre alkalom adódik, szívesen együttműködünk szlovák demokratikus erőkkel, de nem elsődlegesen egy párton belül, hanem pártközi együttműködés szintjén. Úgy véljük, ez hosszú távon tisztább, világosabb és érthetőbb."

Jövőre az MKP tisztújító kongresszust tart. Berényi szerint az MKP-nek fel kell vállalnia eddigi értékeit és nyitnia kell az új megoldások irányában. "A modernizálás, a frissítés pedig úgy legyen része a tisztújítási folyamatnak, hogy rajta keresztül találják meg a hozzánk vezető utat a kiváló szakemberek és a fiatalok is. Ezt kell szolgálnia a tavaszra tervezett közgyűlésünknek, ilyen értelemben kell újrafogalmazni programunkat, alapszabályunkat, és ilyen értelemben kell megfelelnie az új kor új igényeinek a pártvezetés személyi összetételének is" - húzta alá.

Az MTI érdeklődésére, indul-e újra a pártelnöki tisztségért Berényi József azt felelte: ha lesz támogatása a pártagok részéről, akkor igen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását