2024. március 29. - Auguszta

Nőtt egy kissé

Májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,0 százalékos éves összevetésű csökkenést követően.
2017. július 12. szerda 15:11 - HírExtra
 Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett, lényegesen gyorsabban az egy hónappal korábbi 2,5 százaléknál - jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok megegyeznek a július 6-án kiadott első becsléssel.

Az előző hónaphoz viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban, míg áprilisban 0,7 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 11,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit májusban, míg az előző hónapban 4,8 százalékos visszaesését regisztrált. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 13,6 százalékkal emelkedett a csalódást keltő áprilisi 11,2 százalékos hanyatlás után. Az előző hónapban mért visszaesést követően májusban 5,2 százalékkal nőtt a gépexport és 7,7 százalékkal a villamosberendezések kivitele, de 4,8 százalékosról 12,8 százalékra pörgött fel a számítástechnikai cikkek exportja is. 2015 novembere óta legnagyobb ütemben, 12,3 százalékkal nőtt az élelmiszerek kivitele és idei leggyorsabb növekedését regisztrálta a vegyipar exportja 20,5 százalékkal.

Az ipar belföldi értékesítése 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipari cégek belföldi értékesítése - nyilván főképp a beszállítók révén - 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a márciusi 36,2 százaléktól alig elmaradva májusban is 35,6 százalékkal nőttek a gépipari cégek belföldi eladásai, a számítástechnikai iparág 24,7, a villamosberendezések gyártása 14,4 százalékkal növelte belföldi eladásait. Az élelmiszergyártók belföldi eladásai 7,1, a gumigyártóké 19,1 százalékkal nőtt, a vegyiparé viszont 28,3 százalékkal a gyógyszeriparé pedig 1,2 százalékkal csökkent.

Összességében a beruházási javak belföldi értékesítése 15,7 százalékkal, a fogyasztási cikkeké 9,0 százalékkal haladta meg a tavaly májusit.

A megfigyelt ágazatokhoz májusban befutott új megrendelések volumene 9,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbiakat, amiből az exportrendelések 9,6, a belföldi rendelések 11,1 százalékkal nőttek. A teljes belföldi rendelésállomány 16,9 százalékkal túlszárnyalta az egy évvel korábbit, de az export rendelések 3,1 százalékkal elmaradtak attól, így a összes megrendelés volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusinál.

Az év első öt hónapjában a termelés 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A járműgyártás kibocsátása 4,4, a számítástechnikai ágazaté 12,6, a gépgyártásé 20,9, az élelmiszeriparé 4,3, a gyógyszergyártásé 6,0 százalékkal haladta meg a tavaly január-májusit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását