2024. március 29. - Auguszta
Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint orosz és ukrán provokációkra is lehet számítani az elkövetkező időszakban.
2018. december 4. kedd 07:45 - HírExtra
 

A szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában azt mondta: a jövő márciusban esedékes ukrajnai választásokig még várhatók meglepetések. Jelenleg úgy tűnik, hogy az Ukrajna tíz leginkább veszélyeztetettnek tartott megyéjében bevezetett december 26-ig érvényben lévő hadiállapotot meg fogják hosszabbítani. Akár az is lehetséges, hogy a jövő tavaszi választást sem tartják meg, vagy nem az egész országban.

Kis-Benedek József szerint Oroszország és Ukrajna között politikai konfliktus van, amelyet nem katonai eszközökkel kellene megoldani. Kérdésre válaszolva azt mondta, egyik félnek sem érdeke, hogy a "hűvös konfliktusból forró konfliktus" legyen. Ugyanakkor megjegyezte: ha muszáj, az oroszok képesek arra, hogy a keleti szakadár területeket ténylegesen elfoglalják.

A szakértő azt mondta: a következő időszakban mindkét féltől lehet még provokációra számítani. Ha tárgyalnának, el lehetne kerülni a konfliktus éleződését, de ennek jelenleg nincs esélye.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök 30 napra hadiállapotot - az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját - vezette be Ukrajnában.

Petro Porosenko ukrán elnök törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé hétfőn az ukrán-orosz barátsági szerződés megszüntetéséről. Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta: az elnök azt kérte, hogy az előterjesztést a parlament sürgősséggel tárgyalja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását