Még azok is sütiznek az év ezen időszakában, akikre nem mondható kifejezetten, hogy édesszájúak lennének. Nekik és persze minden sütirajongóknak szóljon ez az összeállítás, mert bár van még időnk a szeretet ünnepéig, ha azt akarjuk, hogy minden sütink tökéletesen sikerüljön, nem árt már időben elkezdenünk a gyakorlást (főleg, ha még kezdők vagyunk).
Mákos bejgli
Hozzávalók:
Tészta:
4 dl tejföl
25 dkg sertészsír
4+1 tojás
6 ek cukor
2 kk só
10 dkg élesztő
120 dkg liszt
Máktöltelék:
60 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1 kk fahéj
A töltelékhez ledaráljuk a mákot majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a fahéjat. A vizet felforraljuk a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadjuk a mákos keveréket. Kihűtjük. A tésztához a tejfölt, a zsírt, a 4 tojást a cukorral és a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítünk, amit 6 részre osztunk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük a mákkal. A rövidebb oldalán a széleit ráhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
A megunhatatlan isler
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
2-3 marék darált dió
2 tojássárgája
1-2 tk. vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
csipet só
Csokimáz:
25-30 dkg jó minőségű étcsokoládé
kókuszzsír vagy olaj
A hűtőből kivett hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot, a diót, a vaníliát, a sót és a tojássárgákat. Szép, sima tésztává gyúrjuk nagyon gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Addig előmelegítjük a sütőt 175°C-ra, előkészítjük a sütőpapírt és a pogácsaszaggatót, a karácsonyi formákat, kevés lisztet, lekvárt és tálcákat.
Ha letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát, akkora darabokra vágjuk, amekkorát épp nyújtunk, addig a többi hűtve maradjon tovább. 3-4 mm-re nyújtjuk a sütőpapíron, amit előzőleg nagyon picit kilisztezünk, majd kiszúrjuk a formákat. Addig sütjük, amíg az alja leheletnyit világosbarna nem lesz, majd kitesszük őket tálcára és még frissen megkenjük lekvárral.
Amíg sül a következő adag, gőzfürdő felett megolvasztjuk a csokit, hogy jó folyékony legyen és hűtés után jó kemény, kókuszzsírt használunk hozzá. Összeállítjuk a korongokat, rácsurgatjuk a folyékony csokit a tetejükre és kész is a fenséges Isler!
Hólabda
Hólabda Vass Lászlóné receptje alapján:
Hozzávalók:
A tésztához:
8 tojás sárgája
40 dkg porcukor
8 evőkanál meleg víz
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna
8 tojás fehérje habbá verve
A krémhez:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dl tejet
4 evőkanál kristálycukrot
4 evőkanál liszt
A tetejére:
Csokimáz
A piskóta hozzávalóit összekeverjük, majd meleg sütőben ( 200 fokon 30 percig ) megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tejből, a kristálycukorból és a lisztből sűrű krémet főzünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és simára keverjük.
Ha elkészült pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd az oldalát is körbekenjük. Ezután kókuszreszelékbe forgatjuk és a tetejét bevonjuk csokimázzal.