Legyen még egészségesebb a grillebéd!
A grillezés több okból is egészséges, ha megfelelő alapanyagokat használsz. Azonban a tűzgyújtás módszere is befolyásolhatja ezt a kérdést. Például, akkor is teszünk az egészségünkért, ha grill begyújtása házilag történik, grillgyújtó adalékok nélkül. De nézzük sorban, miért érdemes a grillezést választani, mint sütési formát!
Csökkentett zsírfogyasztás
A grillezés közben a felesleges zsír távozik az ételekből vagyis egyszerűen kisül a zsír, ezáltal csökken a zsírtartalom az ételekben. Míg a sütésnél az étel az olajban fekszik, a grillezés soványabb készítési módot biztosít.
Tápanyagok megőrzése
A grillezés több tápanyagot megőriz az ételekben a forraláshoz vagy pároláshoz képest.
Kevés hozzáadott zsír és olaj szükséges
A grillezéskor pácokhoz, fűszerekhez és marinádokhoz lehet folyamodni, csökkentve az hozzáadott zsírok és olajok mennyiségét, így egészségesebb ételeket készítünk.
Alacsonyabb kalóriatartalom
A csökkentett zsír és olaj felhasználás eredményeként a grillezett ételek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, így némelyik diétába is beilleszthetők a grillen készül ételek. Például a mediterrán vagy a paleo diéta alatt grillezhetünk nyugodtan.
Ízletes és egészséges ételek
A grillezés füstös ízt ad az ételeknek, ami fokozza azok ízét anélkül, hogy szükség lenne túlzottan fűszerezni vagy adalékanyagokat használni, ezáltal biztosítva egy egészséges és élvezetes étkezési élményt.
Nedvesség megőrzése
A grillezés segít megőrizni az ételek természetes nedvességét, így megakadályozva azok kiszáradását és megkeményedését a főzési folyamat során.
Az egészséges grillezés művészete
Most, hogy végigvettük, miért egészséges a grillezés, adunk még néhány tippet az egészséges és ízletes grill ételek elkészítéséhez:
Válassz sovány húsokat
Válassz sovány húsokat, amelyeknél minimális a látható zsír. A csirke melle, pulyka és marha- és a sertéshús soványabb részei kiváló választás az egészséges grillezéshez.
Készíts pácokat az íz és puhaság érdekében
Pácold be a húsokat a grillezés előtt, hogy ne csak ízesebbek legyenek, de puhábbak is. Használj fűszersót citrus levekkel és olívaolajjal az egészséges és ízletes választáshoz. Próbálj ki új fűszereket és ízeket!
A grillezett zöldségek és gyümölcsök színpompája
A grillezés nem csak húsokra korlátozódik. Fedezd fel az évszak ízeit a színes zöldségek grillezésével, mint például paprika, cukkini, padlizsán és gomba. Kiváló és tápláló köretek lesznek belőlük. De akár gyümölcsöket is grillezhetsz! A legfinomabb desszert egy nyári ebéd végén a grillezett barack! Mindenképpen próbáld ki!
Szabályozd a főzési hőmérsékletet
Állítsd be a grill hőmérsékletét úgy, hogy ne égesse meg húsokat, illetve a zöldségeket. Így a káros vegyületek, égett darabok sem kerülnek majd a tányérra. Az optimális hőmérsékleten való grillezés lehetővé teszi, hogy minden alaposan átsüljön, de közben ne égjen oda semmi.
Használj grillező kosarakat és alufólia csomagolásokat
Kisebb méretű ételek könnyen a grillrácsok között köthetnek ki. Ennek elkerülése érdekében használj grillező kosarakat vagy készíts alufólia csomagolásokat például a hal és a zöldségek grillezéséhez.
Kerüld a feldolgozott húsokat, termékeket
Bár a grillezés lehet alapvetően egészséges, de nagyon fontos a megfelelő összetevők kiválasztása, ahogy az elején is írtuk. Kerüld a feldolgozott húsok, mint például kolbász és virsli fogyasztását, mivel tartalmazhatnak adalékanyagokat és tartósítószereket. Inkább térj be egy közeli, megbízható henteshez, aki friss és szép árut fog neked csomagolni. A
A grillezés tehát nem csak arról szól, hogy ínycsiklandó ételeket készítsünk, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. A csökkentett zsírbeviteltől a fontos tápanyagok megőrzéséig a grillezés összekapcsolja az íz és a tápanyagtartalmat, így különféle táplálkozási célokhoz illeszkedik. Tehát, legközelebb, amikor felgyújtod a grillt, ne feledd az egészséges grillezés szempontjait és élvezd az egészségesebb és finomabb ételeket!