2024. május 8. - Mihály

A hatékony vízszigetelés megvalósítása

A víz éltető elemünk, nélküle nem lehetne élet sem a bolygónkon, mégis akadnak olyan területek, ahol és amikor védekeznünk kell ellene. Ilyen az az eset is, amikor egy épületet kell megóvni a nedvességtől. Hogyan tehetjük meg ezt hatékonyan?
2023. augusztus 11. péntek 10:45 - HírExtra

Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogy milyen anyagokkal védekezhetünk a falak nedvessége ellen, illetve miért nagyon fontos, hogy erre kiemelt figyelmet fordítsunk.

Válasszunk megfelelő alapanyagokat!

A Józan Kft. vízszigeteléssel kapcsolatos termékeivel ezt könnyedén megtehetjük. Ráadásul lehetőségünk van arra is, hogy a szükséges kiegészítőket és tartozékokat is egyúttal beszerezzük. 

A webáruházból a vízszigetelés és vízelvezetés más gyakran alkalmazott anyagai, mint a bitumenes alapozók és lemezek, valamint a geotextíliák is megrendelhetőek, így könnyű dolgunk van akkor is, ha teljes körű védelmet szeretnénk kialakítani, olyan építési alapanyagok közül válogatva, amelyek kiemelten kedvező ár-érték arány mellett valóban hatásos védekezést biztosítanak.

A drénlemezek elsősorban a pincék és az alapfalak esetében használatosak, és eredményesen megóvják a falakat a nedvesség káros hatásaitól.

Milyen kedvezőtlen következményekkel jár egy rosszul szigetelt vagy szigeteletlen épület?

Nagyon fontos azzal tisztában lenni, amikor egy régebbi építésű ingatlan megvásárlásán gondolkodunk, hogy ezeknek az építésekor sokszor még nem álltak rendelkezésre a mai modern anyagok, ezért a vízszigetelés vagy teljesen hiányzik, vagy nem nyújt megfelelő védelmet.

Az újabb építésű épületek esetén ez ritkábban jelentkező probléma, hiszen szigorú szabályoknak kell megfelelniük mind a tervezés, mind a kivitelezés során. Ezek ugyanakkor jóval drágábbak és kevesebb is van belőlük, így nem biztos, hogy tudunk ebben az opcióban gondolkodni, amikor ingatlant szeretnénk vásárolni.

Szerencsére mindez nem jelent problémát, hiszen a vízszigetelés és a vízelvezetéssel kapcsolatos feladatok is megvalósíthatóak utólagos kivitelezéssel is, így elkerülve a nedves falak által okozott olyan gondokat, mint a vakolat leesése, a csúnya foltok, a festék lepergése, a penész megjelenése, valamint az épület szerkezetromlása.

Hogyan okozhat ilyen sok bajt egy kis víz?

A víz érkezhet csapadék formájában és talajvízként is jelentkezhet. Attól függetlenül, hogy melyikkel szembesülünk, a végeredmény ugyanaz lesz: a falak átnedvesednek. Önmagában egy kis víz még nem jelentene gondot, hiszen a falak is képesek a szellőzésre és a száradásra. Azonban ha tartósan jelen van ez a helyzet, akkor megbontja a felvitt anyagok szerkezetét.

Ez jelentkezik első körben esztétikai problémaként. Ha kijavítjuk ezt, akkor is újra és újra elő fog jönni, hiszen az ok, a fal nedvessége nem szűnt meg. 

Beltérben a magas páratartalom hatására megjelenik a penész, aminek éltető eleme a páradús környezet. Aki már találkozott vele, az azt is nagyon jól tudja, hogy ahova egyszer bevette magát, onnan bizony bajos dolog kitessékelni. Előzzük inkább meg a problémát!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását