2024. október 18. - Lukács

Vakondháló, a pázsit őrzője

A füves területek szerelmeseinek minden bizonnyal ismerős a cím, de a vakondháló „beüzemelésével” valószínűleg már jóval kevesebben foglalkoztak. Mindannyian ismerjük az aranyos kinézetű állatkát, aki a népszerű mesében is feltűnt, de mit tehetünk a gyep megóvása érdekében.
2023. október 22. vasárnap 09:17 - HírExtra

Az alábbi cikkben a Szentiváni kertcentrum által kínált vakondhálókról lesz szó, de haladjunk csak szépen sorban. 

A kedves „ellenség” 

Rajzfilmekben, de akár élőben látva is a vakond egy végtelenül aranyos állat. Ebben mindannyian egyetérthetünk. Azonban van egy olyan tulajdonsága is, amit már szinte biztos, hogy jóval kevesebben tudnak.

Roppant hasznos, hiszen a talaj kártevőit ritkítja, továbbá a földben komoly lazító munkálatokat végez. Ezért csakis dicséret jár neki. Kedves kinézeténél fogva sem feltétlenül akarjuk bántani, nem mellékesen a törvény védelmét is élvezi. 

Azonban előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor ezt egy kicsit (vagy nagyon) másképp gondoljuk.

Elkészültünk a füvesítéssel, szorgalmasan nyírjuk, hadd sűrűsödjön, már a szomszéd is irigykedik, amikor megtörténik a baj. Egy szép napos reggelen kilépünk a házból, és az eddig tökéletes zöld harmónia összeomlik. Földkupacok formájában. 

Kettős védelem 

Tekintettel arra, hogy a vakondot az ösztön és az éhség iránymutatói hajtják, végképp nem vonható felelősségre az okozott károkért. De akkor mit tudunk tenni? Valami olyat, amivel a gyepszőnyegünket, virágainkat, dísznövényeinket és ezt a kis élőlényt egyaránt védjük?

A megoldás a vakondháló. Biztosítja a „szemben álló felek” védelmét. Teszi mindezt úgy, hogy közben határokat mutat házi rovarnegyedelő segédünknek. Ő tudja meddig mehet, mi pedig minden reggel izgalom nélkül lépünk ki házunkból gyönyörködni kerti büszkeségeinkben.

A legjobb az egészben, hogy a beszerzése meglepően gazdaságos. Számos méretben elérhető, így mindenki a kertjének megfelelőt tudja kiválasztani. Ehhez tegyük hozzá a termékkel megspórolt idegeskedést és szomorúságot. Igen, ez egy igazi főnyeremény! A statisztikák sem hazudnak, a vakondháló népszerűsége meredeken tör felfelé. 

A vakondháló telepítése 

Telepítését bárki könnyedén el tudja végezni, csak egy pár szabályra kell odafigyelnünk.

Rögtön az első, hogy a lefektetését a füvesítés előtt ajánlott végrehajtani. Meglévő gyepszőnyeg alá sem lehetetlen küldetés bejuttatni, de mindenesetre sokkal embert próbálóbb. Tervezés során vegyük figyelembe, hogy a vakondhálónak 5-8 cm-rel a talaj végleges magassága alatt kell elhelyezkednie. Ez lehet, hogy jár egy kis földmunkával, de egyértelműen megéri.

Érdemes egyenes, hepehupáktól mentes földfelületre helyezni. Ha toldásra van szükség, akkor 15-20 cm-es fedésekkel fektessük a biztonságos zárás érdekében. Nincs is annál rosszabb, minthogy egy ilyen kis „banánhéjon” csúszik el a projektünk és a kis jószág kijut a felszínre. Az utolsó sarkalatos pont a tüske (fémből vagy műanyagból), amivel rögzítjük a hálót.

Ez a kis plusz költség és földmunka bőven megtérül, sok-sok mosoly formájában. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását