2024. május 19. - Ivó, Milán

Shenszian szellemi kulturális öröksége - Csaocseng Nan Guan sárkánytánc

A Csaocseng Nan Guan sárkánytánc Shandong tartomány Shenszian megyéjének Csaocseng városában, Nan Guanban található. Csaocseng a Han-dinasztia idején alapított megye Dong Wuyangban, amely híres kereskedőiről és gazdag kulturális életéről.
2023. december 15. péntek 07:23 - HírExtra

Minden tavaszi ünnep alkalmával a sárkány- és oroszlántáncos csapatok, virághajók és más látványos előadások tűnnek fel. A Csaocseng Nan Guan sárkánytánc az egyik híres hagyományos tánc, amelyet a helyiek nagyon kedvelnek.

A Chaocheng Nan Guan sárkánytáncnak hosszú története van. A sárkány teste ötvenhat méter hosszú, ami Kína ötvenhat nemzetiségét szimbolizálja. Ők virághajókkal, fa kerekes kocsikkal együtt táncolnak a Lampionünnepen egészen a régi naptár második holdhónapjának második napjáig. 

A sárkánytánc nem csak szórakozás, hanem az emberek összetartozásának jelképe is. A sárkány a kínai nemzet fő totemikus szimbóluma, képes az égbe szállni és a földbe süllyedni, az időjárást szabályozni. Az emberek a sárkánytánc segítségével űzik el a gonoszt és a betegségeket, imádkoznak a szerencséért és a jó termésért, az emberek és az állatok békéjéért, amely a munkások egyszerű törekvéseit és az élet iránti vágyukat fejezi ki.

A Csing-dinasztia leáldozásakor, amikor az északi hadsereg áthaladt Csaocsengen a katonák és a helyiek közös ünneplése során a katonai edzők saját szülőfaluik táncmozdulatait tanították meg a Csaocseng Nan Guan sárkánytánc csapatának, és együtt dolgoztak ki tizennégy sárkánytánc-figurát. A faluban mindenki, aki jól énekelt és táncolt, aktívan részt vett a sárkánytánc csapatban, amely folyamatosan nőtt és fejlődött, és gyakran hívták őket különböző kulturális eseményekre.

Új Kína megalapítása után a nehéz életviszonyok miatt a Csaocseng sárkánytánc csapata ideiglenesen leállította tevékenységét. Az utóbbi években a Csaocseng sárkánytánc örököse, Guo Xianzhu újra megszervezte a csapatot, és aktívan részt vett a hagyományok ápolásában és védelmében, kihasználva a kínai újévet és a Lampionünnepet. Többször részt vett különböző szintű kulturális és turisztikai szervezetek által rendezett eseményeken. A Csaocseng Nan Guan sárkánytánc csapata bemutatta Shenszian megye népművészeti bölcsességét, és 2008-ban bekerült a megyei szellemi kulturális örökség listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását