2024. április 27. - Zita

A Lucart csatlakozik a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez

A hazánkban Nyergesújfalun jelen lévő Lucart 2022-ben 2021-hez képest 11, 2014-hez képest pedig 22%-kal csökkentette a fajlagos CO2-kibocsátását.
2024. január 18. csütörtök 12:29 - HírExtra

A papíripari vállalat a  fenntartható jövő iránti elkötelezettsége jegyében csatlakozik a  Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez. Vállalja, hogy 2026-ig olyan célokat nyújt be az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban, amelyek a legfrissebb tudományos eredményeken alapulnak. 

2022-ben a Lucart már elérte és túlteljesítette a korábban kitűzött céljait. Így pl. 2022-ben 2021-hez képest 11, 2014-hez képest pedig 22%-kal csökkentette a fajlagos CO2-kibocsátását. 2022-ben 2021-hez képest a fajlagos NOX-kibocsátás 19,6%-kal csökkent, az előállított papír tonnájára vetített vízfelhasználás pedig  5,9%-kal. A Lucart 2020 óta tagja az ENSZ Globális Megállapodását támogató olaszországi hálózatnak, amely a vállalatok társadalmi felelősségvállalása terén a világ legnagyobb kezdeményezése.

A Lucart csoport megerősíti a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét azzal, hogy csatlakozik a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez (Science Based Targets initiative - SBTi). A vállalat célja, hogy a legújabb tudományos bizonyítékokon alapuló, külső szerv által hitelesített stratégiát dolgozzon ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

A programhoz való csatlakozással a Lucart vállalja, hogy 2026-ig konkrét csökkentési célokat nyújt be a vállalat által közvetlenül ellenőrzött kibocsátásokra (Scope 1), az elektromos áram, gőz vagy hő előállításából származó közvetett kibocsátásokra (Scope 2) és a saját értékláncából származó közvetett kibocsátásokra (Scope 3) vonatkozóan. A papíripari cégcsoport úgy döntött, hogy különösen az úgynevezett középtávú csökkentési célok (Near-Term Reduction Targets) beazonosítására és azok kidolgozására összpontosít, amelyek megkerülhetetlen kiindulópontot jelentenek a még nagyobb kihívást jelentő éghajlatvédelmi stratégiák meghatározásához. 

„A kezdeményezésben való részvétel újabb lépést jelent azon az úton, amelyen a ránk kezdettől fogva jellemző etikai és vállalkozói értékeket követve járunk. Meggyőződésünk, hogy fontos egy olyan jövőkép konkrét megfogalmazása, amely hozzájárul a változáshoz, amelyben mindannyiunknak részt kell vennie” – mondta Massimo Pasquini, a Lucart Csoport ügyvezető igazgatója. „A Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés többre kötelez minket: cselekedeteinket nem annak kell vezérelnie, hogy mi lehetséges vagy jövedelmező, hanem annak, amit a tudomány szerint globálisan meg kell tenni.”

A Lucart vállalása teljes mértékben megfelel annak a régi célkitűzésének, hogy a fenntartható papírgyártást olyan rendszerszintű megközelítésre összpontosítva mozdítsa elő, amelynek célja az, hogy egyúttal értéket teremtsen valamennyi érdekelt számára és hozzájáruljon az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is.

A Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés 2015-ben jött létre a CDP (korábban Carbon Disclosure Project), az ENSZ Globális Megállapodása (United Nations Global Compact - UNGC), a World Resources Institute (WRI) és a World Wide Fund for Nature (WWF) megállapodásából. Támogatja a vállalatokat a legjobb gyakorlatok meghatározásában és a tudományos bizonyítékokon alapuló célok kitűzésében összhangban a klímaváltozásról szóló 2015-ös COP21 párizsi megállapodás vállalásaival (a globális felmelegedés 2°C alá szorítása az iparosodás előtti hőmérséklethez képes, az 1,5°C-ra való korlátozás vállalásával), és függetlenül értékeli a vállalatok programjait, hogy növelje versenyelőnyüket az alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra való áttérésben.

Forrás: Próbakő
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását