2024. október 18. - Lukács

A tejmentes étkezés is lehet kielégítő

Gyakran esünk abba a hibába, hogy az orvosi előírások ellenére is fogyasztunk olyan ételeket, amelyek vélhetően allergiás reakciót és kellemetlen tüneteket váltanak ki. Az egyik legtöbb problémát okozó adalék kétségkívül a tej, melyet néha nehéz elkerülni.
2024. július 18. csütörtök 17:53 - HírExtra

Nem kell lemondani a finom falatokról

Amikor valaki felnőtt korban szembesül azzal, hogy érzékeny bizonyos élelmiszerekre, egyből azt feltételezheti, hogy innentől kezdve keserves lemondások és semmitmondó ételek mellett kell leélnie az életét. Ez természetesen nincs így, viszont az való igaz, hogy nagyobb odafigyelést igényel a táplálkozás menedzselése. A Yolofood tejmentes kínálata lehetővé teszi, hogy az ételintoleranciától függetlenül is jól lakjunk, finomakat együnk és továbbra is szeretettel gondoljunk az étkezésre.

A tejérzékenység egyáltalán nem egyedi eset, jellemzően a búza vagy a tojás okoz még hasonló számban panaszokat. Rendkívül fontos, hogy különbséget tegyünk a tejjel összefüggő intoleranciák között. Amikor valaki laktózérzékeny, fogyaszthat tejtartalmú ételeket. Elegendő, ha laktózmentes verzióra cserélni a korábban megszokott élelmiszereket, vagy ha erre nincs mód, akkor az is rendben van, ha étkezés előtt bevesz az illető egy laktáz enzimmel ellátott tablettát.

A tejfehérje-érzékenység már más kategória. Ebben az esetben a laktózmentes termékek beiktatásával nem küszöbölhető ki a probléma, hanem teljesen ki kell zárni a tejtartalmú készítményeket és alapanyagokat. Ilyenkor az a legjobb megoldás, ha növényi alapú helyettesítő termékeket választunk, mint például egy kesutejszín vagy zabital.

A legjellemzőbb tünetek

A pontos diagnózis felállítása olykor nehézkes, mert szerteágazó tünetek jelentkezhetnek a tejintoleranciát illetően. Leggyakrabban bélrendszeri panaszokról számolnak be az érintettek. A hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és diszkomfortérzet már közvetlenül az ételek elfogyasztása után is felléphet.

Másoknál akár fejfájás, hangulatváltozás és bőrtünetek, főként kiütések jelenhetnek meg. Az sem kizárt, hogy bizonyos problémák több napig is eltartanak. A helyzet súlyossága egyaránt függ az adott terméktől és a bevitt mennyiségtől. Amennyiben huzamosabb ideig vagy visszatérő jelleggel tapasztaljuk az itt felsorolt szimptómákat, mindenképp konzultáljunk egy orvossal!

Mire érdemes odafigyelni?

Ha saját magunk főzünk, egyszerűbb ellenőrizni az ételek összetételét, hiszen értelemszerűen olyan hozzávalókat használunk fel, amelyek kompatibilisek az étrendünkkel. Amikor vendégségben vagy étteremben eszünk, járjunk el körültekintően, és tájékozódjunk a fogásokban fellelhető allergénekről.

Amennyiben a hétköznapokban nehezen tudjuk kivitelezni a tejmentes táplálkozást, mert nincs időnk vagy alkalmunk a konyhában tevékenykedni, bátran fordulhatunk az ételszállító szolgáltatókhoz is. Ma már számtalan cég biztosít különféle érzékenységgel élő felhasználók számára is menüsorokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik az étkezéseket!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását