2024. szeptember 16. - Edit

Ki a szakmunkás és mivel foglalkozik?

A szakmunkás, azaz a fizikai állományú munkás az, aki meghatározott szakképesítéssel rendelkezik és államilag elismert szakmai ismeretköre van, alkalmazni tudja az ott megtanultakat. Ezek a pozíciók több csoportba is oszthatóak, hiszen vannak szakképzettséget igénylő és nem igénylő munkakörök egyaránt.
2024. augusztus 28. szerda 12:43 - HírExtra

Az alábbi írásunkban arról lesz szó, hogy ki a szakmunkás, mit csinál és hol dolgozhat. Kitérünk a béremelés kérdésére, valamint arra, hogyan alakul a szakmunka helyzete manapság.

Szakképzettséggel és anélkül betölthető munkakörök

A szegedallas.hu szakmunka kategóriájában efféle hirdetéseket olvashatunk: Asztalos munka Szegeden szakképzett vagy gyakorlattal rendelkező munkavállalóknak. Itt ugyanakkor olyan lehetőségeket is találhatunk, amelyekhez nem szükségesek speciális szakképesítések vagy valamilyen bizonyítvány. Ilyen lehet például az operátor, az összeszerelő operátor, vagy kézzel ellátható, esetleg könnyebb fizikai igénybevételt jelentő feladatok.

Akadnak továbbá nehezebb feladatokat igénylő, szakképzettség nélkül betölthető állások. A gépkezelő operátor és a raktári komissiózó ebbe a kategóriába tartozik, de természetesen vannak mások is. Ezek mind kifejezetten fizikai munkák, amelyek erőkifejtéssel végezhetőek, tevékenységi körtől függően a legtöbb esetben nagyobb megterheléssel járnak. A kézi rakodó és az állómunka pont ilyen állás, amikhez jó fizikumra, megfelelő állóképességre van szükség.

Ezeken túlmenően vannak még kizárólag szakképzettséggel betölthető pozíciók, mint a karbantartó, a CNC gépkezelő, illetve a targoncavezető.

Hogyan alakul jelenleg a szakmunka területe?

A piacra most kettősség jellemző, intenzív átszerveződési folyamat tapasztalható, ami pár éve indult el. Korábban problémát jelentett a munkaerőhiány, az elvándorlás, a népességcsökkenés, emellett nem tett jót a területnek a fizikai munkák alacsony népszerűsége sem. A továbbtanulók nem ebbe az irányba indulnak el, sokkal inkább diplomát szeretnének, aminek köszönhetően olyan pozícióban helyezkedhetnek el, ahol többet keresnek. Ez azonban közel sem biztos, hogy így fog történni.

A munkavállalók száma csökken, képzettségi szinttől függően állandósul. A kiválasztási folyamatokban nagyobb az elvárás a munkáltatók oldaláról. A hiányszakmában tapasztalt munkaerőhiány megoldására az állam már több mindent is kitalált, amivel segítheti a cégek működését.

Béremelkedés kérdése

Ahogy minden munkakörben, a szakmunka esetében is fontos a rendszeres béremelés, hogy a fizetések kövessék az inflációt. A külföldön dolgozó magyarok nem biztos, hogy tudják, az utóbbi pár évben mekkora növekedés történt ezen a területen, amely nyomós érv lehet a hazatérésükre. Ehhez kapcsolódóan fontos lehet, hogy a külföldi piacon sok esetben jellemző a fizetésmegjelölést tartalmazó álláshirdetés, amire a hazai cégek is igyekeznek áttérni. Ez vonzóbbá teheti a számukra azt, hogy hazatérjenek és itthon vállaljanak munkát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását