Az érlelés, amely a párlatkészítés talán legrejtélyesebb fázisa, kulcsfontosságú a whiskyk egyedi karakterének kialakulásában. Amikor a párlat a hordókba kerül, elkezdődik egy természetes kölcsönhatás a tölgyfa és a párlat között, amely során az ital felveszi a hordóban lévő anyagok aromáit, színét és ízét. Az eredetileg 60%-os alkoholtartalmú párlatot hígítás után helyezik a hordókba, ahol kezdődik a hosszú érlelési folyamat. Míg az amerikai whiskey-k többnyire 200 literes hordókban nyerik el végleges formájukat, addig a skót whisky-k érlelése változatosabb méretű – akár 500 literes – hordókban történik. A hordó mérete és anyaga jelentős hatással van az érlelt ital végső ízvilágára.
Minél kisebb a hordó, annál gyorsabban megy végbe a folyadék és a fa közötti kölcsönhatás, ezáltal gyorsabb a színek és aromák átvétele. A hordók anyaga is nagy szerepet játszik a whiskyk egyediségében, a francia és az amerikai tölgyfajták a legelterjedtebbek. A hűvösebb éghajlatú területekről származó fák rostjai lassabban nőnek, így sűrűbbek, ami nem csak tartósabb hordókat eredményez, de kevesebb párlatveszteséget is okoz az évek alatt. Ez a veszteség azonban évente átlagosan 1-3% is lehet, amit az "angyalok jussának" neveznek.
Az Egyesült Államokban a bourbon whiskey-t szigorúan csak újonnan kiégetett hordókban érlelik, míg Európában – különösen Skóciában és Írországban a párlatok érleléséhez gyakran használnak korábban más italokat, például bourbon-t, Madeira-t, sherry-t vagy akár Tokaji bort tároló hordókat is. Ez a széles körű választási lehetőség új dimenziókat nyit a whiskyk készítésében, gazdagítva azok ízvilágát.
Az "angyalok jussa" nem csak egyszerűen egy veszteség, hanem egy természetfeletti elem, amely összeköti a whiskyk földi és égi világát. A hordók mérete, a felhasznált faanyag, valamint az érlelés helyszíne mind hozzájárulnak a whiskyk egyediségéhez, hogy végül egy olyan italt kapjunk, amely az időtlenség érzését nyújtja, miközben a pillanat varázsát hordozza. Az "angyalok jussa" tehát több, mint egy elpárolgott mennyiség – ez a whisky-ínyencek számára az ital varázsának és rejtélyének egyik különleges aspektusa.
Amennyibe szereznéd megkóstolni, mi az, ami a hordókban maradt és nem az angyalok vitték el, látogass el a drinkmix.hu prémium szeszes ital webáruházba.