2024. október 24. - Salamon

Miért jó az időablakos étkezés?

Egyáltalán nem csak egy felkapott fitness trendről van szó, bár nem így hívták, de lényegében ezt követték már a nagyapáink is. Az időablakos étkezés segít szokásokat kialakítani, helyreállítani a bioritmust, a stabil hormonháztartást, elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, nem mellesleg pedig a felesleges kilóktól is segít megszabadítani.
2024. október 23. szerda 20:29 - HírExtra

Így kezdd el!

Az időablakos étkezés ijesztőnek tűnhet, azonban hidd el, egyszerűbb elkezdeni, mint gondolnád. De miről is van szó? Lényegében arról, hogy a napi kalóriabevitelünket egy meghatározott időintervallumra szorítjuk, például reggel 7 és este 7 között.

Ha ez elképzelhetetlennek tűnik, akkor gondold végig, hogy miért? Mit eszel ezen az időszakon kívül? Esetleg rendszertelen a munkád és változós, hogy mikor tudsz vacsorázni? Vagy korábban kell elindulnod otthonról és nem fér már bele a reggeli? Ezekben az esetekben könnyen előfordulhat, hogy némi kompromisszumra kényszerülsz (például magaddal kell vinned a reggelit).

A legtöbb esetben viszont az a helyzet, hogy este 7 után már csak a filmezésnél elfogyasztott nasi, esetleg a hétvégék során, családi, baráti összejöveteleken még az este rendelt pizza vagy pogácsák, sütemények kerülnek a szervezetünkben. Ezeket viszont már egy fokkal könnyebb elkerülni.

Miért jó az időablakos étkezés?

Az életmódváltás legnehezebb része azoknak a szokásoknak a kialakítása, amelyeket aztán hosszú távon is tartani tudunk. Ezeknek a kiépítése mindig csak az elején nehéz, egy ennyire konkrét és egyszerű szabály, amit az időablakos étkezés kínál erre egy rendkívül jó megoldás.

Emellett hasznos a bioritmusunk szempontjából is, mivel nem csak az alvás-ébrenlét szempontjából fontos a rendszeresség, hanem a táplálkozás szempontjából is, hiszen a belső szerveink is sokkal jobban alkalmazkodnak a rendszerességhez.

A táplálkozás rendszeres keretekbe való szorításával növelhetjük a hormonháztartásunk stabilitását, hozzá szoktatjuk a szervezetünket ahhoz, hogy minden nap van egy hosszabb időszak, amikor pihenhet és koncentrálhat a bevit táplálék feldolgozására, illetve segít a fogyásban is, hiszen a tartós fogyás legnagyobb ellensége a rendszertelenség.

Csatolmány:
idoablakos-taplalkozas.jpg

Újkeletű divat vagy régi bölcsesség?

A nagyszüleink idejében jóval jellemzőbb volt az, hogy a ma időablakos étkezésnek nevezett rendszerhez hasonló módon táplálkoztak. 7-kor reggeli, délben ebéd, este 6-kor vacsora. Sokan a mai napig tartják ezt a rendszert és nem azért, mert egy fitness trendhez csatlakoznak, hanem mert egész egyszerűen érzik, hogy így jó.

A modern életvitel persze sokat változott, egyre gyakoribb a rendszertelen munkavégzés, az aktív időszak is kitolódik, hiszen előfordulhat, hogy a család csak este 6 óra után tud összeülni és együtt megvacsorázni, megbeszélni a napot. Ebben a helyzetben is fontos egy olyan megoldást találni, amivel a lehető legtöbb rendszert tudjuk vinni az életünkben. Ha pedig az este 7 órát nem is tudjuk tartani, arra mindenképpen figyeljünk, hogy két órával lefekvés előtt már nem együnk semmit.

A legtöbb esetben azonban tényleg arról van szó, hogy este lefekvés előtt még megnézünk valami filmet vagy bekapcsoljuk a televíziót és közben elmajszolunk egy tál csipszet vagy pattogatott kukoricát, esetleg egy nagy adag cukros teával ülünk le olvasni. A tea egyébként önmagában nem rossz, lehetőség szerint viszont a cukrot hagyjuk ki belőle.

Egészséges szokások kialakítása

Többször említettük már, hogy a kulcs a rendszeresség, illetve az, hogy ne csak időszakos változásokban gondolkodjunk, hanem hosszú távú szokásokat alakítsunk ki. Ez pedig csak úgy megy, ha drasztikus változások helyett a fokozatosságot választjuk.

Az időablakos táplálkozás esetére ez úgy fordítható le, hogy ha mostanában este 10-kor szoktál vacsorázni, akkor egyik napról a másikra ezt nem fogod tudni átrakni 7-re. Viszont ha elkezded szépen lassan előrébb hozni az utolsó étkezés időpontját, mondjuk hetente fél órával, akkor hamar azt fogod látni, hogy már nem is olyan kényelmetlen az a 7 óra és nem fogsz az első adandó alkalommal visszatérni az este 10-hez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását