2024. április 29. - Péter

Drunkorexia: drasztikus fogyás alkohollal

Ha ismeretlenül is cseng ez a különös szó, azért érdemes odafigyelni rá. Súlyosabb az anorexiánál is, mert ez esetben nem kevés alkohollal zajlik a fogyókúra.
2009. augusztus 16. vasárnap 08:39 - Kővári Adrienn
Nem lehet megállítani a fogyni akarók hatalmas akaratát, sokan bármit megtennének azért, hogy megszabaduljanak a felesleges kilóktól. Sajnos csak kevesen ismerik fel, hogy a drasztikus fogyókúrának súlyos következményei lehetnek. A HírExtra korábban már beszámolt az anorexiáról, és a bulimiáról is, viszont az Egyesült Államokban, és Angliában egy újfajta változata terjedt el a fiatal lányok körében, ez a drunkorexia.

Lényegében ez annyit takar, hogy a szilárd ételeket kerülik a fogyókúrázók, s a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetükbe. Egyre több nő nyúl ehhez a módszerhez, ami egyben dupla élvezetet is jelent nekik. Egyrészt a nagy nyomás, és stressz miatt az alkoholhoz menekülhetnek, amivel a fogyókúrát is egy csapásra megoldhatják. Aki így tesz, annak nincs meg a lelki egyensúlya, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljon.

Még mindig egyfajta elvárás, hogy a nők soványak, és csinosak legyenek. Ez sokukat frusztrálja, de mivel meg kell felelnie a munkahelyén, és a párkapcsolatában is, így még nehezebb súly nehezedik a vállukra. Azért is veszélyes a drunkorexia, mert az anorexiához hasonlóan ennek sincsen vége. Hiába érik el a kívánt, és ideális testsúlyt, mégis tovább folytatják ezt a drasztikus fogyókúrát.

Pontozzák az ételeket

Sok fogyókúra azon alapszik, hogy pontozzák az ételeket a kalóriák alapján. Aztán a fogyni vágyó húz egy határt, s onnantól kezdve annyi pontot ehet meg egy nap. Mivel a pontok kalóriákat takarnak, így tökéletesen ki van számolva, hogy egy nap mennyit ehet a fogyókúrázó.

Sok fiatal nő is használja ezt a módszert, s rájöttek, hogy jobban járnak, ha mellőzik az ételeket, s helyette alkoholt isznak. Ezeknek a nőknek a legnagyobb része este éli a társadalmi életét, s ezért a különféle bulikon, s összejöveteleken előszeretettel fogyasztanak alkoholt. Mivel az italról nem szeretnének lemondani, ezért úgy ügyeskednek, hogy az alkoholra mindig maradjon elég pontjuk. Ugyanis egy pohár bor kalória szempontjából felér egy ebéddel. S így elmaradnak a délelőtti étkezések, hogy helyette éjjel iszogathassanak.

Már megint azok a celebek

Alkoholizmus, és anorexia
Így lehetne a legjobban jellemezni a drunkorexiát. Már önmagában veszélyes mindkét betegség, de együtt még károsabb a hatásuk. Azért sem szabad így fogyókúrázni, mert az alkohollal bevitt kalóriában nincsen értékes tápanyag. Egy pohár bor körülbelül 170 kalóriát tartalmaz, és ez az, ami felér egy ebéddel. A sörrel még rosszabb a helyzet, mert az akár 250 kalóriát is tartalmazhat. S mivel ezekben nincsen megfelelő tápanyag, így semmire sem jó. Ráadásul részeg lehet tőle az ember, ami csak plusz gondokat, problémákat okozhat.
Az egész drunkorexia egy bizonyos rétegnél alakult ki. Az alkohol hizlal, főleg, ha kiadós étkezésekkel spékeljük meg. Az amerikai celebek sajátossága, hogy szinte minden este buliba járnak, mert itt meg kell mutatni magukat. S ilyenkor előkerülnek a pezsgős üvegek is, és a még többféle alkohol. Viszont, ha szeretnének jól mutatni a vásznon, vagy a színpadon, szeretnének még több felkérést kapni, akkor elengedhetetlen a csinos külső. Így már egészen közel jutottunk a betegséghez.

A celebek nagy része a testükből él, s mivel jelenleg elvárás a karcsú testalkat, így a legtöbbjük diétázik. Ennek ellenére az alkoholról nem szeretnének lemondani, mert mégis csak úgy illik, ha iszik az ember, ezért inkább az ételt hanyagolják, hogy este minél több alkoholt fogyaszthassanak.

Nemcsak a celebekre jellemző ez ma már, mert egyre több fiatal is követi ezt az életmódot, ugyanis az ő köreikben is áldásos az alkohol fogyasztása. Felszabadítja őket, a gátlások is eltűnnek, ráadásul, ha mindenki iszik, akkor pont ő miért ne tegyen így. Ezért is, ma már nemcsak a sztárok fogyókúráznak alkohollal, hanem a fiatalok is.

Ha látjuk, hogy a környezetünkben valaki ezt a példát követi mindenképp figyelmeztessük, s próbáljunk meg segíteni rajta. Az ilyen betegek orvosi segítségre szorulnak, ugyanúgy, mint az anorexiások.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását