2024. május 6. - Ivett, Frida

Roma ikonok

A jelenlegi roma-magyar viszony kapcsán többen érzik, hogy nem elég beszélni róla, nem elég a hatóságra bízni a dolgot, cselekedni kell. Ámon Henriette-tel, a Roma Ikon Fesztivál szervezőjével beszélgettem.
2009. szeptember 14. hétfő 18:09 - Kanizsai Ádám

A magyarországi roma kisebbség helyzete az utóbbi időben egyáltalán nem mondható elfogadhatónak sem. Olyan attrocitások érik a cigány etnikum tagjait, melyek az alapvető erkölcsi értékeket sértik. Azt hiszem mindenki tudja, miről van itt szó, nem kell nevén nevezni a dolgokat.

A történelem folyamán számtalanszor kellett harcolni emberek egyenjogúságért. Nemezetek között és országokon belül is. Hazánkban a jogi intézkedések mellett mindenki némán ül, és várja, hogy egyszer csak megoldódjon a helyzet. Magától.

Ámon Henriette kivétel, és egy fesztivál megszervezésével próbál normális légkört teremteni a már szinte gyilkos hangulatban. Ő optimista és úgy érzi, ha jobban megismerjük, akkor könnyebben elfogadjuk egymást, sőt barátok módjára is élhetünk a másik mellett.  Vele beszélgettem az első Roma Ikon Fesztiválról.     

Első alkalommal rendezik meg a Roma Ikon Fesztivált. Milyen rendezvényekkel találkozhatunk majd?

A zene lesz a fesztivál gerince, de természetesen nem csak zenéről szól. Bódis Krisztának két filmjét is levetítjük, a Báriséjt, ami egy esküvő, egy cigány lakodalom története és az Amari Krist, ami kimondottan a cigány törvényekről, szokásokról szól. Lesz fényfestészet szintén cigány motívumokkal, szociofotó vetítés a hétesi alkotóábor gyerekei szemszögéből. Ők fotózták egymást és ezt kivetítjük.  

Pontosan mi adta az ötletet?

Úgy gondoltuk, hogy egyrészt valamit lépni kell erre a mai iszonytató helyzetre, s mivel mi a kultúrával foglalkozunk, ezért ezen a területen lépünk: így kitaláltuk, hogy csinálunk egy rendezvényt, mondhatni fesztivált. Ez a Roma Ikon Fesztivál. Úgy érezzük, hogy a zene az, ami leginkább becsalogatja a fiatalokat és mivel ez a réteg talán a legformálhatóbb, illetve a véleményét talán meg lehet változtatni, itt kell kezdeni. Ezzel megpróbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy lehet békében élni. Amennyiben egy kicsit jobban megismerjük a másik felet, egy kicsit informálódunk, akkor lehet, hogy más felfogásban tudjuk nézni a dolgokat.

A fellépők is romák?

A zenészek nem roma származásúak, de roma stílusban adják elő a saját dalaikat, illetve cigány zenét adnak elő a saját stílusukban. Így a közönségük talán egy kicsit nyitottabb füllel fog bemenni a filmvetítésre, vagy nézni a szociofotókat.

Pár előadót már ismerünk az esemény kapcsán (Heaven Street Seven és a Karaván Família, Palya Bea és zenekara, Colorstar, Magna Cum Laude, Maszkura és a Tücsökraj, Jazz in da City). De nem látok köztük kimondottan cigány zenészeket, művészeket.

A mostanin még nem lesznek. Mivel sok nagyszerű roma összeművészeti fesztivál van, és ezekre leginkább a roma fiatalok járnak évről-évre, ezért azt gondolom, hogy inkább a nem roma társadalmat kellene megcélozni, megszólítani és a többség figyelmét arra fordítani, hogy igenis lehet kicsit másképp hozzáállni a dolgokhoz.

A következő, a második fesztivált már közösen lehetne cigány és nem cigány zenészekkel együtt lebonyolítani.

Többször felmerült a kérdés, hogy az ilyen jellegű fesztiválok és rendezvények nem sülhetnek-e el fordítva.

Ezen mi nem gondolkozunk. Inkább cselekszünk. Hogy milyen típusú hatása van, majd meglátjuk. Egyébként szerintem nagyon érdekes fesztivál lesz, ugyanígy lehetne csinálni a szerbeknek vagy a sváboknak is, tényleg jobban megismerhetnénk egymást. Most a romákról beszélünk, mert ez az a helyzet – sajnos ez az a kor -, amikor ők vannak előtérben pontosan a számtalan attrocitás miatt, ami éri őket, de ugyanígy lehetne tenni a többi kisebbséggel is, ha ők lennének hasonló helyzetben.

Egyetlen azonos cél van. Egy országban élünk és együtt kell élnünk...és éljünk együtt békességben és harmóniában. Ahhoz, hogy meg tudjuk ezt tenni, ismerni kell a másik felet. A szokásait, a kultúráját, a törvényeit.  

Ez egy hosszabb távú terv, vagy csupán egy próba?

Terveink szerint hosszabb távban gondolkozunk és több ilyen fesztivált szeretnénk még csinálni. A mai világban csak úgy lehet építeni és élni, ha az ember optimistán tud hozzáállni. Mi hisszük azt, hogy érdekelni fogja az embereket, hogy pozitív lesz a visszhangja, hogy tudunk új információkat adni, hogy új és nyitott fülekre fog találni az egész történet. Bízni kell a dologban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását