2024. április 30. - Katalin, Kitti

Irodalmi fesztivál volt

Különleges irodalmi fesztivált rendeztek júliusban Gavoi szárd faluban. Immár ötödik alkalommal három napon át viták, felolvasások, könyvbemutatók, fotókiállítás, zene, film, színház és gasztronómia színezte és gazdagította a háromezer lakú településen a
2008. július 29. kedd 11:27 - Hírextra
A szardíniai Smaragd-part luxusától távol, a sziget belsejében, ahol a lakosok nagy része kecske- és birkapásztor, a Könyvbarátok egyesülete naponta ötezer látogatót tudott megszervezni.
Azon a helyen, ahol nemrég még banditák garázdálkodtak, ahol a vérbosszú és az emberrablás hagyomány volt - innen származott az 1960-as évek hírhedt, a helyiek által mégis egyfajta modern Robin Hoodnak tekintett betyárja, Graziano Mesina -, ahol a gránit szürkeségébe csak a házakon virító muskátlik hoznak színt, az idén 30 szerző, kiadó, illusztrátor, fotós, rendező, színész élvezte a helyiek csodálatos vendégszeretetét.

Minden rendezvényt Antonio Pigliaru helyi antropológus 1959-ben írt művének felolvasásával kezdenek. Pigliaru ebben azokat a törvényeket írta le, amelyek itt évszázadokig uralkodtak. "Te megsértesz, én ezért bosszút állok - Ha ellopod a tejet adó kecskét, amely családomat táplálja, megöllek". A bosszú volt a pásztorok etikai rendszerének vezérelve.

A fesztivál csúcspontja volt két neves bíró vitája. Az egyik annak idején az Aldo Moro-üggyel foglalkozott, a másik a "tiszta kezek"-perben bíráskodott, amely maga alá temette az 1990-es évek elején az akkori politikai elitet, kezdve Bettino Craxi volt miniszterelnökkel. Az ország helyzetéről, a mostani, a jogállamiságot fenyegető politikusi tervekről fejtették ki véleményüket.

Jelen volt az idei Strega-díj kitüntetettje, Paolo Giordano 25 éves torinói fizikus is, aki bemutatta A primér számok magányossága című írását. Ez két serdülő, egy zseni és egy szellemi fogyatékos szerelmi története.
Bármilyen meglepő, a gavói fesztivál az eladott könyvek számát tekintve a világ hatodik könyvvásárává nőtte ki magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását