2024. május 16. - Mózes, Botond

Kultfilmek vetítése

Az Országos Diákzsűri Zöld Holló Filmklubja 12 részes kultuszfilm-sorozatot indít a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A péntekenként este fél hétkor kezdődő vetítések a ,60-as évektől az ezredfordulóig terjedő időszak korhangulatait idézik fel, nagy hang
2008. szeptember 11. csütörtök 16:40 - Hírextra
A kronologikus válogatás olyan zenekarokat vonultat fel, mint az Illés, a Kex, a Trabant, a Sziámi, vagy a Kispál és a Borz - közölte a szervezők nevében Teszler Tamás az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az érdeklődők a ,60-as években készült filmek közül láthatják Keleti Márton Esős vasárnap című alkotását, Banovich Tamás Ezek a fiatalok című munkáját vagy Mészáros Márta Szép leányok, ne sírjatok! című rendezését.

A ,70-es években készült alkotások közül műsorra tűzik Gazdag Gyula Sípoló macskakő című filmjét, Zsombolyai János A kenguru című munkáját és Szomjas György Kopaszkutyáját.

A ,80-as évekbeli filmek közül Xantus János Eszkimó asszony fázik című mozgóképét, Dobray György és Horváth Péter Szerelem első vérig című rendezését, valamint Tímár Péter Moziklipjét vetítik, míg a ,90-es években készült filmek közül Dér András Árnyékszázada, Reich Péter Rám csaj még nem volt ilyen hatással című munkája, továbbá Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című alkotása szerepel a programban.

Az ismertető szerint a vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik, amelyek a kultuszfilm fogalmát, hazai létét, sajátosságait járják körül, továbbá kutatják a zene szerepét a kultusz kialakulásában. Az egyes évtizedeket előadások zárják, melyen filmesztéták - Hirsch Tibor, Gelencsér Gábor - és zeneszakértők - Szőnyei Tamás, Déri Zsolt - mutatják be a kiválasztott korszakokat esztétikai és társadalomtörténeti szempontból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását