2024. május 5. - Györgyi

A háziorvosok és az infarktus

A háziorvosok döntő többsége nem hív rohamkocsit infarktusos betegéhez, nem készít EKG-t, és nem adja be a szükséges gyógyszert a betegnek - írta a szerdai Népszabadság.
2008. november 26. szerda 07:01 - Hírextra
A családorvosok 62 százaléka nem kért infarktusos betegéhez rohamkocsit, harminc százalékuk nem várta meg a kiérkező autót. A későbbi kezelés szempontjából alapvető fontosságú EKG-t is csak alig több mint negyedük készített.

Hatvanhat százalékuk nem adott hasznos gyógyszert a páciensnek. Az infarktust szenvedők csaknem nyolc százaléka pedig többször is járt orvosnál, mielőtt felismerték volna a bajt. Ilyen eredményekre jutott az a felmérés, amit még 2000-ben indítottak a szakemberek - olvasható a lapban.

Dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat minőségügyi szakértője kollégáival akkor Kiskunhalas mintegy 140 ezer lakosú körzetének gyakorlatát figyelte összesen öt éven át. A Veszprémi Akadémiai Bizottság és az OMSZ közös infarktusregiszterének adatai alapján Burány Béla a Népszabadságnak azt mondta: valamennyi statisztika igazolja, hogy a kiskunhalasi eredmény országosan is érvényes.
- Amikor az első eredmények kijöttek, azonnal elindítottunk az ÁNTSZ-szel közösen egy képzést, de nem sokat javult a helyzet - mondta Burány Béla.

Most újabb, átfogó képzési sorozat indul. Az ország 25 pontján több mint 800 háziorvos szerezhet gyakorlati tudást a betegek ellátásáról - közli a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását