2024. május 6. - Ivett, Frida

Börtönben a teherhajó elrablói

Az Arctic Sea nevű, három héten át keresett teherhajó állítólagos elrablóit pénteken későn este bírói döntés alapján hivatalosan is őrizetbe vették a moszkvai lefortovói börtönben.
2009. augusztus 22. szombat 15:24 - HírExtra
A legújabb értesülések szerint az őrizetbe vettek között van egy észt, egy lett és két orosz állampolgár, három állampolgárság nélküli személy, és egy személy, akinek állampolgársága nem tisztázott, nevük alapján mind orosz nemzetiségűek. Emberrablás, továbbá kalózkodás vádjával folyik ellenük az eljárás, de mindannyian tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. Azt állítják, hogy nem rabolták el a hajót, üzemanyagot akartak kérni, de nem kaptak, s így nem tudták elhagyni az Arctic Sea-t.

Az illetőknél fegyvert nem találtak - az Arctic Sea kapitánya szerint az orosz hadihajó, a Ladnij közeledtekor dobták a tengerbe.

A máltai zászló alatt hajózó Arctic Sea faáruval megrakodva indult el július 21-én, vagy 22-én egy finn kikötőből Algériába - hasonló rakománnyal ezen a vonalon közlekedett már két éve -, és július 24-én támadták meg, egyes források szerint svéd felségvizeken, mások szerint a nyílt tengeren. A kapitány még jelezte a történteket, majd a hajó állítólag nem adott több helyzetjelzést, és az orosz legénység tagjai sem jelentkeztek, miközben az Arctic Sea - mint utólag kiderült - számos, meglehetősen szigorúan ellenőrzött tengeri területen haladt át, köztük olyanokon is, ahol a mobiltelefonos kapcsolat kiválóan működik.

Augusztus 15-én terjedt el a hír, hogy a hajót megtalálták a Zöld-foki-szigetek közelében. Bár akkor az információt hivatalosan részben még cáfolták, hamar kiderült, hogy mind az üzemeltető társasághoz, mind a biztosítóhoz még augusztus első napjaiban eljutott egy váltságdíj-követelés, továbbá a NATO és az illetékes máltai hatóság állította, hogy végig figyelték a hajó útját. A követelésekről, illetve a hajó helyéről állítólag azért nem adtak ki tájékoztatást, hogy ne veszélyeztessék a nyomozást.

Végül hivatalosan augusztus 17-én jelentették be, hogy a Ladnij nevű orosz hadihajó rátalált az Arctic Sea-re a Zöld-foki-szigeteknél, s augusztus 20-án az orosz légierő három repülőgépe Moszkvába szállította a nyolc gyanúsítottat, valamint a személyzet 11 tagját, a kapitány és négy tengerész a hajón maradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását