2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ellátás csak hálapénz ellenében?

A magyar egészségügy talán leghomályosabb kérdéskörét tárta fel az egyik hazai egészségpénztár. A kutatásból végre forintra becsült adatok láttak napvilágot az ún. paraszolvenciáról, vagyis a hálapénz adás itthoni gyakorlatáról.
2009. augusztus 23. vasárnap 09:00 - Nagy András
Továbbra sem vagyunk hálátlanok

A hálapénz országosan 5,8 milliárd forint (KSH, 1997). Saját ellátása kapcsán minden negyedik felnőtt adott hálapénzt, összesen 28,7 milliárd forint értékben (OLEF, 2003). Hazánkban évente legalább 80-100 milliárd forintnyi hálapénzt fizetünk ki (Egészségügyi Minisztérium / Zöld Könyv, 2006). Az összes kiadás 7%-át tette ki a paraszolvencia, ami a felnőtt népességre vetítve körülbelül 28 milliárdot jelentett (Medián-HVG, 2008). Magyarországon a hálapénzek összege évente 40-100 milliárd forint között mozoghat (Haszon Magazin, 2009).

Talán e néhány kutatási eredményből is kiderül, miféle bizonytalanság övezi hazánkban a hálapénzek mozgását. Ahány felmérés, annyi eredmény – mondhatnánk, holott az egészségügy kifehérítése aligha képzelhető el a hálapénz intézményének megszüntetése nélkül. Ahhoz viszont legelőször is a következőket kéne tisztázni. Mekkora összegek cserélnek gazdát évente? Hol vastagabbak a borítékok a kórházakban vagy épp az egyszerű háziorvosi rendelőkben? Mennyit pénz üti az orvosok markát egy-egy „hála” alkalmával? Stb.

Milliárdok csusszannak a köpenyzsebekbe

Átlagos hálapénzek (ezer forint)
Orvos Nővér Egyéb személy
Kórház 28,5 6,8 3,2
Rendelő 8,6 2,8 2,5
Háziorvos 6,6 2,5 1,9
Forrás: Hálapénz Kutatás 2009
A Patika Egészségpénztár, Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége és a Corvinus Egyetem Marketing tanszékének közös kutatása ezekre a kérdésekre kereste a választ, az eredményeket pedig tegnapi sajtótájékoztatójukon tették közzé.

Az orvos látogatási szokások részletes vizsgálata után kiderült, hogy tavaly összesen 73,4 milliárd forintot töltöttünk bele orvosaink gatyazsebébe. Hogy mindez sok vagy kevés, azt a korábbi évek meglehetősen eltérő eredményei miatt nehéz megmondani, mindenesetre a paraszolvencia általános elterjedtségét mutatja, hogy a megkérdezettek 72 %-a különadózott orvosának.

Félmillió egy ellátásért?

A kutatásról
Az adatfelvétel 2008 novemberében kezdődött és öt hónapon át tartott. A megkérdezés módja nagyrészt önkitöltős kérdőív volt, kiegészítve telefonos interjúkkal és szóbeli megkérdezéssel. A beérkezett 2214 kérdőívből az értékelhető kérdőívek száma 2188 volt. A minta korcsoport szerint reprezentatív volt a 18 év feletti lakosságra. A válaszadók 67%-a nő, 51%-a egészségpénztári tag, az egészségügyi dolgozók aránya 8%. A településnagyság szerinti összetétel: a válaszadók közül a vidéki nagyvárosban lakók aránya 28%, a kisvárosban lakók aránya 16%, a községekben 11%-uk, míg 45%-uk Budapesten él.
Forrás: Hálapénz Kutatás 2009
A felkínált összegek nagyságáról is részletekbe menő adatokkal szolgáltak a felmérők. A kórházi orvosoknak adott hálapénz legkisebb összege a válaszadók szerint 1000, a legmagasabb pedig félmillió forint volt. (Ekkora boríték talán nem is létezik… – a szerk.)

Kevéssé meglepő, hogy az egy főre jutó jövedelem növekedésével a hálapénzek nagysága is pozitív irányba változik. A kórházi orvosoknak adott hálapénz a legfelsőbb jövedelmi csoportban közel kétszerese a legalsóbb jövedelmi csoporténál. Életkor szerint az aktív középgeneráció ad az átlagosnál nagyobb arányban és összegben hálapénzt.

Érdekes ugyanakkor, hogy valamennyi hálapénz-típus (az egészségügyi szakma megkülönböztet kórházi, rendelőintézeti, valamint háziorvosi paraszolvenciát) esetében azt feltételezik a válaszadók, hogy mások magasabb összeget adnak.

A kutatás a hálapénz adások okait és motivációit is górcső alá vette. Kiderült, a legkiszolgáltatottabbnak a kórházakban érzik magukat a betegek, a válaszadóknak majdnem a fele (45,6%) véli úgy, hogy egyáltalán szolgáltatást is csak az átadott borítéknak köszönhetően kapott. Ez az arány a rendelőintézetekben (39,8%) és a háziorvosoknál (34%) is meglepően magas. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy a hálapénz hatása miben nyilvánul meg leginkább a megkérdezettek szerint. Az eredményeket elnézve az emberek úgy találják, különleges figyelem csak hálapénzzel „vásárolható”. A kórházi ellátás vonatkozásában az így vélekedők aránya közel 66%, szakrendelés esetén pedig 74%. A megkérdezettek többsége szerint egyébként a magánbetegek miatt hosszabb a várakozás.

Még szinte meg sem száradt a tinta a hálapénzeket feltáró kutatási jelentésen, egyes jobboldali sajtóorgánumok máris szúrós hangvételű anyagokban bírálják a liberális egészségpolitikát, amely „évi 70 milliárdos forintos hálapénzt eredményezett”. Kissé cinikusan hangzik mindez azoknak a szájából, akik tavaly tűzzel-vassal agitáltak az ellen a vizitdíj ellen, amely rövid hazai pályafutása alatt érzékelhetően csökkentette a hálapénz adást Magyarországon. N.A.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Border
2009. augusztus 25. 13:01
Igen tisztelt hozzászólók! Sajnos valóban gyengélkedik az egésszségügyi ellátás, de kérdezem én miért is kell az orvosoknak nyugati szinvonalon élni, mikor itt sok ember szinte saját a megélhetését sem tudja biztosítani. Ugye nekik mindig nyitva állnak a kiskapuk. Ma is szinte mindegyik sír, ugyanakkor a bevallatlan jövedelme szinte kétszerese a hivatalosnál. Az APEH-nak itt sem ártana vagyonosodási vizsgálatot végezni. Tudjátok mikor adtok a dokiknak 2-5 ezer forintot egy látogatásért gyakorlatilag az állam zsebéből, azaz a mi zsebünkből, sajátotokból (állampolgárok) vezsitek ki a pénzt és mások meggazdagodását segítitek elő, Ti pedig elszegényedtek, hiszen ezzel is kevesebb szociális juttatásban részesülhettek. Sajnos nagyon sok orvos - tisztelet a kivételnek - símán elfogadja ezt a korrupciós pénzt. Ne mondjátok, hogy ez nem az, sőt, ha komolyan vesszük ti is büntethetők lehetnétek ezmiatt. Túl elnéző a magyar társadalom az orvosokkal szemben. Ha mindenki tisztességesen fizetné az adót - érts mindenkire, parlamenti képviselő, gazdálkodó,stb. - mindjárt több jutna az egészségügy finanszírozására is. A kórházak is rengeteg csalást végeznek, hiszen olyan vizsgálatokat is elszámolnak, amiket nem végeztek el. Kit is csapnak be? Ennyit a tisztességes orvostársadalomról és mindazokról akik nem fizetik meg tisztességesen az adót.
Imres
2009. augusztus 23. 20:09
Látom, az emlékezet rövidre sikeredett. :)
A háziorvosok finanszírozását előzőleg a kormány megkurtította, amit a vizitdíjból óhajtott pótolni.
Ha a vizitdíjjal és kórházi napidíjjal megnövekedett adminisztrációt - mind a háziorvosoknál, mind a kórházaknál - hozzáadjuk a finanszírozáshoz, nagyjából a bevételnövekedés pótolta ezeket.
Akkor mitől is csökkent volna a hálapénz?
Amúgy én nem haragszom.
A nép véleményt mondott a szocik idióta ötletéről. No meg a hozzáfűzött - "ingyenes egészségügy" - magyarázatáról.
Ervin Egon
2009. augusztus 23. 18:30
Kedves Imres!

Ne haragudj, de szerintem a te érvelésed semmitmondóbb, mint N.A.-é. Nem gondolnám, hogy a vizitdíjból befolyt milliárdok (amelyek a helyben maradtak, nem pedig a központi tb-kasszát hízlalták!) ártottak volna a hálapénz adás magyarországi gyakorlatának.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását