2024. május 2. - Zsigmond

Színarannyal bevont bútort vesz az orosz belügy

Mégis vásárol színarannyal bevont, faragott hálószobabútort csillagászati összegért az orosz belügyminisztérium moszkvai vendégházába, noha már a közbeszerzési pályázat kiírása is hatalmas felháborodást váltott ki.
2009. október 1. csütörtök 12:44 - HírExtra
A zakupki.gov.ru közbeszerzési honlapon augusztusban jelent meg a versenytárgyalási felhívás, amely szerint a belügyminisztérium három pályázat útján bútort vásárol összesen 24,4 millió rubelért (150 millió forint), s ezen belül hálószoba-berendezést és egyéb bútorokat - összesen 55 darabot - 4,4 millióért. Ezért a pénzért az ágyakat és a hozzájuk való éjjeliszekrényeket a tender szerint cseresznyefából kell készíteni, faragásokkal kell borítani és színarannyal kell bevonni.

A győztest október 1-én kellett volna kihirdetni, de a Vedmosztyi című üzleti lap szerint már a pályázatok felbontásakor világossá vált, hogy a három pályázó közül az Ofisznij Komfort cég nyerte el a megrendelést, a másik kettőt ugyanis kizárták különböző adminisztrációs hibák miatt: az egyik például nem mellékelt igazolást arról, hogy nem adósa az államnak és nincs adóhátraléka. A pályázatot mindennek ellenére nem nyilvánították semmisnek - derül ki a honlapon közzétett jegyzőkönyvből.

Így most az Ofisznij Komfort céggel kell megkötni a szerződést, amely 4,26 millió rubelért (26 millió forint) szállítja majd a bútorokat. Andrej Slovikov, a vállalat vezérigazgatója a Kommerszantnak elmondta: nem tudja, milyen bútort szállítanak a minisztériumnak. A cég Lengyelországból és Fehéroroszországból importálja termékeit, s az előbbi helyen a bútorok egy német márka nevén készülnek, így tudják teljesíteni a kiírás azon feltételét, miszerint német gyártmányú legyen a bútor.

Az összesen 20 millió rubel értékű másik két kiírásra érkezett pályázatokat csütörtökön bírálják el: az egyikre négy, a másikra két pályázó részvételét hagyták jóvá, és mindkét kiírásra pályázik az Ofisznij Komfort is.

A parlamentben, ahol szintén nagy felháborodást keltett a kiírás, az illetékesek elmondták a Vedomosztyinak: úgy tűnik, a pályázat a törvény betűje és szelleme szerint tisztán zajlott le. Bár továbbra is kérdés, hogy miért van szükség ilyen kivitelű és árú bútorra, de a duma képviselői egyelőre nem szándékoznak reagálni, viszont érdeklődéssel várják, mit hoz az Állami Számvevőszék következő vizsgálata a belügyminisztériumnál.

Egyébként a Télapó Velikij Usztyugban felépített háza is renoválásra szorul: a 2339 négyzetméteres kis palota felújításának tervezési munkálataira a helyi hivatalnokok a kiírás szerint készek 40 millió rubelt fordítani, ami szakértők szerint legalább a duplája a szokásosnak - tette hozzá az "aranybútor" történetéhez a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását