2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem Gorbacsov bontotta le a berlini falat

"Hazugság" azt állítani, hogy Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár bontotta le a berlini falat, a valódi érdem ugyanis a néhai II. János Pál pápát és a lengyel Szolidaritás szakszervezetet illeti - jelentette ki "Elszomorít, hogy hősöket csinálnak olyanokból, akik valójában nem voltak azok" - mondotta Walesa Berlinből a tvn24 televíziónak nyilatkozva. "Nem viccelek, Gorbacsov soha nem akarta megdönteni a kommunizmust, sem lebontani a berlini falat, amely nem volt neki útjában. Ha ezt mégis így állítják be, akkor ezzel egy hazugságra építik fel Európát; ez engem rémülettel tölt el" - mondta a volt lengyel államfő. "Az igazság az, hogy a berlini fal ledöntése 50 százalékban II. János Pál pápának, 30 százalékban pedig a Szolidaritásnak köszönhető, és csak 20 százalékban illeti érdem a világ többi részét" - tette hozzá a hajdani Szolidaritás szakszervezet vezetője. Az ünnepi program keretében hétfő este egy dominósor ledöntésével emlékeznek a berlini fal lebontására a német fővárosban, az első dominót Lech Walesa dönti majd le az egykori falat szimbolizáló hatalmas dominókockákból. volt lengyel államfő és szakszervezeti vezető egy lengyel televíziónak adott interjúban.
2009. november 9. hétfő 15:50 - HírExtra
"Elszomorít, hogy hősöket csinálnak olyanokból, akik valójában nem voltak azok" - mondotta Walesa Berlinből a tvn24 televíziónak nyilatkozva. "Nem viccelek, Gorbacsov soha nem akarta megdönteni a kommunizmust, sem lebontani a berlini falat, amely nem volt neki útjában. Ha ezt mégis így állítják be, akkor ezzel egy hazugságra építik fel Európát; ez engem rémülettel tölt el" - mondta a volt lengyel államfő.

"Az igazság az, hogy a berlini fal ledöntése 50 százalékban II. János Pál pápának, 30 százalékban pedig a Szolidaritásnak köszönhető, és csak 20 százalékban illeti érdem a világ többi részét" - tette hozzá a hajdani Szolidaritás szakszervezet vezetője.

Az ünnepi program keretében hétfő este egy dominósor ledöntésével emlékeznek a berlini fal lebontására a német fővárosban, az első dominót Lech Walesa dönti majd le az egykori falat szimbolizáló hatalmas dominókockákból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását