2024. május 2. - Zsigmond

Nini! Egy ókori harcos szarkofágja!

Ókori harcos szarkofágja került napvilágra Törökországban, Canakkale tartományban az ősi Parion temetőjének feltárása közben.
2010. július 15. csütörtök 17:06 - HírExtra
Parion, amely egyike a Trója vonzáskörében épült tucatnyi ókori városnak, a jelenkori Biga közelében található. Romjaira 2005-ben bukkantak török régészek, és az azóta folyó ásatások során értékes leletek sokasága került elő.

Egyik legérdekesebb leletegyüttes a 2200 éve élt "Parion hercegnőjének" szarkofágja, amelybe az elhunyt mellé aranykoronáját és szépséges ékszereit temették. A nekropoliszban az elhunytaknak szánt ajándékok is előkerültek szép számban, így találtak ékszereket, könnycseppalakú üvegcséket, olajlámpásokat, játékokat.

Cevat Basaran ásatásvezető régészprofesszor szerint a csodaszép műtárgyak arra utalnak, hogy Parion városa fontos szerepet játszott a térségben a hellenisztikus és római korban - olvasható a Balkan Travellers angol nyelvű bolgár hírportálon.

A most feltárt szarkofág feliratának tanúsága szerint a harcos búcsút vesz családjától, midőn háborúba indul. "Akár Párisz herceg, Priamosz király fia, a trójai háború kirobbantója is lehetett" - vélekedett Cevat Basaran.

(Képünk illusztráció)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását