2024. május 2. - Zsigmond

Célba ért a csillagvizsgáló

Sikerrel hajtotta végre első tudományos repülő útját az amerikai és német űrkutatási intézetek együttműködéséből megszületett repülő csillagvizsgáló, amelynek célja a csillagok keletkezésének alaposabb megismerése.
2010. december 3. péntek 07:28 - HírExtra
Az infravörös csillagászatra specializálódott repülő obszervatórium egy alaposan átalakított Boeing 747SP típusú óriás repülőgépen emelkedett szerdán a csillagok birodalmába és összesen tíz órát töltött a magasban, mielőtt visszatért volna a Palm Dale-i Mojave-sivatagban lévő központba. Ez volt az első a karácsony előttre tervezett három tudományos űrút közül, amelyek egy húszéves kutatás első lépéseit jelentik.

A 254 centiméter átmérőjű teleszkóppal felszerelt repülő csillagvizsgáló az egyik legközelebbi csillagbölcsőként ismert Orion-köd és a Földtől mintegy 3000 fényévre ragyogó fiatal csillagraj felé vette az irányt. Az égitestek képeit a New York állambeli Ithaca városában működő Cornell Egyetemen kifejlesztett kamerával rögzítették.

A repülő csillagvizsgáló lényege, hogy mivel a repülőgép 12-14 kilométer magasan szárnyal, ezért az egyik oldal mélyedésébe erősített teleszkópot nem akadályozza az a légköri vízpára, amely nem engedi az infravörös sugárzást a Föld felszínére jutni és ezzel megnehezíti a "lenti" csillagvizsgálók munkáját.

Az amerikai NASA és a Német Űrközpont közös kezdeményezése az Infravörös Csillagászatra specializálódott Sztratoszféra Csillagvizsgáló (SOFIA) nevet kapta. Az Egyesült Államok 810,3 millió dollárral (171 milliárd forint) támogatta a programot. A német oldal anyagi hozzájárulásának összegét eddig nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását