2024. május 4. - Mónika, Flórián

A való világ politikája

A politikai élet és a Való Világ között nincs is akkora szakadék, ahogyan azt a legtöbb ember gondolná.
2011. január 30. vasárnap 17:34 - Győry S. József
Akinek jó a Való Világ?

Kovács Béla, negyvenhét esztendős mosógépszerelő, aki huszonöt éve ugyanazt csinálja. Reggel felkel, korgó gyomrába leküld egy felest, majd kiszáll a megadott címre, ahol - minő meglepetés - mosógépeket szerel. Egy ósdi Tatramat és egy hipermodern Siemens között leküld még két felest, majd holtfáradtan, ám a munkáját nagyjából becsülettel elvégezve eltámolyog a közeli ivóig. Még egy feles és három sör, majd hazaballag.

Leül az asztalhoz - a felesége már megint rántott levest tesz elé -, Béla pedig két hangos káromkodás közben azon gondolkodik, hogy mit rontott el az életében. Van egy panellakása, egy öregecskedő felesége és egy tévéje. Ennél többre nem is vágyna, ám a szolgáltatását megrendelő emberek nem feltétlenül a legszívélyesebb fajtából kerülnek ki és ez a tény - érzése szerint - tönkreteszi az életét.

Gyakran emberszámba sem veszik, kiabálnak vele, egy alkalommal a kifizetését is megtagadták. Feszülten, az alkohol és a leves kellemetlen utóízétől részegen megveri a pörköltszaftos pongyolájú nejét, majd leül a tizenöt éves televíziója elé. Béla nem egy igényes fajta, jó neki a Való Világ.

Legutóbb „plasztikcica” Szandika hisztijéhez volt szerencséje. A húszéves, de egy kiélt, negyvenes bártündérhez hasonlatos kisasszony azon borult ki, hogy villatársai klikkesedtek és állandó jelleggel egymást szekálják. Béla a tettek embere. Nem sírógörcsöt, hanem pár jól irányzott ökölcsapást kívánt látni a mocskos képernyőjű televízióján. Fél órán keresztül bámulta a már számára is unalmas műsort, majd részeg álomba szenderült. Munkaruhában.

Akinek nem jó a Való Világ?

Álmában öltöny volt rajta, amely remekül állt a közel ötven kilóval „sportosabb” testén. Arca frissen borotvált, haja rendezett volt. Egy viktoriánus korabeli íróasztal mögött ült, a háta mögötti ablakon az esti félhomályba borult hatalmas, rendezett kertje rózsabokrainak illatát hozta a hűs, nyáresti szellő. Nyílt a szoba hatalmas, üvegtáblás ajtaja és egy meseszép asszony lépett be a dolgozószobájába. Kezében egy tálcával odasétált álombeli Bélához és letette elé az ínycsiklandozó, még mindig gőzölgő húslevest. Csókot lehelt az igazi feleségéhez igen hasonlatos, de klasszisokkal jobb „állapotban” lévő hölgy édes ajkaira. A nő a szobából kilépve a válla felett Bélára nézett, majd egy csábos pillantás után eltűnt a szemei elől.

Béla húslevest majszolva bekapcsolta a vadiúj plazmatévét, ahol a Való Világ szereplői bohóckodtak, szerinte előre megírt forgatókönyv alapján. Valami szőke lány hisztizett, így emberünk gyorsan átkapcsolt egy másik, tematikus csatornára. A kedvenc politikai műsora ment. A szívének kedves pártot a legcsinosabb politikusasszony képviselte, a vitapartnere pedig egy „aljas, baloldali szörnyeteg” volt.

A vitájuk első harmadában a „vágyak” asszonya állta a sarat, ám a másik keményen, piszkos eszközöket is bevetve támadta őt. Béla artikulátlan üvöltéssel nyugtázta a csata elvesztését, majd egy heves mozdulattal leverte az asztalán található összes tárgyat. Odavágtatott a bárszekrényéhez, alaposan meghúzta a brandys üveget. Nem egyszer. Az üveggel a kezében körbe-körbejárkált a szobájában, odakint feltámadt a szél, az ablak becsapódott, üvegszilánkok százai robbantak a méregdrága szőnyegre. Eltörött benne is valami. Valakin le kell vezetnie a feszültségét, eszébe jutott a felesége. Tekintete a falon lévő monarchia korabeli - valódi díszkardra esett…

Felébredt. A foltos kanapén feküdt, a tévéje be volt kapcsolva, bár adást már nem sugároztak. Nagy nehezen felküzdötte magát, majd elindult a fürdőszoba felé, útközben belerúgva a hatalmas, ócska szekrény sarkába. Káromkodott, majd benyitott a mosdóba. A felesége vérbe fagyva feküdt a kövezeten, a zuhanyzófüggöny a földön hevert, a test görcsösen markolászta a sarkát. Bélának kezdett összeomlani a világa: a falak hullámzottak, a gravitáció is szokatlanul viselkedett.

Nem mindegy?

Felébredt ismét. Csak egy rossz álom, vagyis álom az álomban. Béla valójában gyűlölte a politikát és a bugyuta valóságshowkat, de úgy vélte, hogy mindkettő közel ugyanarról szól. Az emberek megtévesztése és ezáltal vezetése a cél, csak el kell hitetni, hogy nem egy színjátékról, hanem a való világról van szó.

Béla pedig szerette a pénzt és a hírnevet, de nem voltak kapcsolatai ahhoz, hogy politikus legyen. Végigment a nappalin, a kert felé. Minden lépését kamerák figyelték…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását