2024. május 17. - Paszkál

Az LMP védi a választók gyomrát

Az LMP felszólítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a jogsértő közbeszerzési eljárás miatt érvénytelenítse azt a kétmilliárd forintos szerződést, amit a hivatal jelenlegi alelnökének egykori cégtársával kötöttek.
2011. február 21. hétfő 19:44 - HírExtra
A Fidesz a kormányváltás óta számos, az előző kormányok által megkötött tanácsadói szerződéssel kapcsolatban indított vizsgálatot. Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos nem is olyan régen még polipszerű összefonódásról, magáncégek indokolatlan igénybevételéről beszélt. Ehhez képest igen érdekes, hogy az NFÜ az elmúlt évek talán legnagyobb keretösszegű tanácsadói szerződését írta most alá, ráadásul törvénysértő módon és igen gyanús körülmények között.

Az LMP szerint semmi sem indokolja, hogy a NFÜ kétmilliárd forintért kérjen tanácsot olyan feladatokkal kapcsolatban, amelyek megoldására a hivatalnak is képesnek kell lennie. A pályázatot sajátos módon december 23-án írták ki, és csak január 13-ig lehetett rá jelentkezni, ami sérti a közbeszerzési törvény legrövidebb határidővel kapcsolatos előírását.

A pályázatot ráadásul olyan indokolatlan versenykorlátozó feltételekkel hirdették meg, amelyeknek csak gondosan előkészített konzorciumok felelhettek volna meg. Nem véletlen, hogy kétmilliárd forint közpénzért végül egyetlen „versenyző” indult. Arcpirító, hogy az egyszereplős verseny győztese olyan konzorcium lett, amelynek vezetője elsősorban nem a tanácsadási területen szerzett tapasztalatairól ismert, hanem arról, hogy korábban cégtársa volt az NFÜ egyik jelenlegi elnökhelyettese.

A közvélemény joggal érzi úgy, hogy az orránál fogva vezetik, ha az Orbán-kormány tiszta közéletről papol, a színfalak mögött azonban olyan szerződéseket köt, ahol jó szokás szerint valakinek lejt a pálya. Az LMP figyelmezteti a kabinetet, hogy a választók gyomra ezt már nem sokáig veszi be.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását