2024. május 12. - Pongrác

Híres és hírhedt ékszerek nyomában

Ékszer...mindaz, ami e szó hallatán eszünkbe juthat elsősorban a szépséggel, a test díszítésével, a ragyogással, gazdagsággal van kapcsolatban. De nem volt ez mindig így.
2011. március 1. kedd 16:24 - HírExtra
Ha közelebbről is megvizsgáljuk, időben és térben is alaposabban szemügyre vesszük az ékszerek formájának, jelentésének alakulását, azt láthatjuk, hogy a test díszítése sokkal többet jelentett egyszerű divatnál, a „mit mihez” reggeli kérdésénél. Hatalmat, státuszt, életkort és foglalkozást, hálát és fájdalmat jelenítettek meg. Véletlenül vagy akarattal váltak részeivé történelmi eseményeknek, melyek máig élő tanúiként tekintünk rájuk. Személyiségük volt, nevet kaptak; testi valójuk eltűnte után is jelen vannak forrásokban, történetekben.

A francia forradalom előestéjén játszódó nevezetes nyakláncperről írt kitűnő munkáját Szerb Antal „igaz történet”-nek nevezte. Kiss Erika előadásában ilyen történeteket kínál híres vagy hírhedt ékszerekről a középkortól napjainkig.

Az eMeNeM Szabadegyetem 10 alkalomból álló Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának március 3-i, "A királyné nyaklánca és a többiek... - Ékszerek és drágakövek a világtörténelem színpadán" című előadását Kiss Erika muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának munkatársa tartja, felidézve az elmúlt évszázadok legérdekesebb kincseinek történeteit.

Az előadás időpontja: 2011. március 3., csütörtök 16 óra, találkozó a múzeum előcsarnokában.
Helyszín: földszint, Római Lapidárium

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen!

Az Ahogy volt... úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének tízalkalmas ingyenes előadássorozata. Ajánljuk gimnazistáknak, felvételire készülőknek, egyetemistáknak és minden érdeklődőnek. A szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is tárgyaljuk. Bár pontot egyik téma végére sem teszünk, kérdezni, gondolkodni, újraértelmezni biztosan megtanulunk! Erről neves kutatók, egyetemi tanárok gondoskodnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását