2024. május 12. - Pongrác

MSZP: alkotmányellenes a semmisségi törvény

Az MSZP szerint alkotmányellenes a hétfőn elfogadott semmisségi törvény, ezért a szocialisták arra kérik a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezzen előzetes normakontrollt a jogszabályról.
2011. március 8. kedd 14:30 - HírExtra
Ha ez nem történik meg, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény alkotmányellenességének megállapítását indítványozva. Harangozó Tamás országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón nyíltan jogállamellenesnek nevezte a semmisségi törvényt. Hozzátette, azért kértek név szerinti szavazást róla, mert meggyőződésük, hogy "fognak még szégyenpadon ülni", akik támogatták a jogszabályt.

Bárándy Gergely kedden sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik Schmitt Pál államfőt, ne írja alá a jogszabályt, "egyszer próbáljon meg ellensúly lenni". A szocialista politikus kifejtette: a semmisségi törvénnyel - amely szavai szerint nem a politikai felelősökről, de még csak nem is a rendőri vezetőkről szól - az Országgyűlés "elfogultnak, dilettánsnak és ostobának" nevezi egy másik hatalmi ág képviselőit. Mint mondta, a jogszabály súlyosan sérti a hatalmi ágak megosztásának elvét, azzal a törvényalkotó nemcsak felülvizsgálatra kötelezi a bíróságokat, hanem előírja azt is, hogy az újratárgyalt ügyekben milyen döntést hozzanak.

Szavai szerint innen már csak egy kis lépés, hogy a parlament ne csak azt írja elő, kit mentsen fel a bíróság, hanem azt is, kit ítéljen el.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elfogadása előtt aggasztónak nevezte a semmisségi törvényt, mert sérti a bírók szabad mérlegelési jogát, és ezzel komoly alkotmányossági problémát jelent.

A szocialista Harangozó Tamás a sajtótájékoztatón nyíltan jogállamellenesnek nevezte a semmisségi törvényt. Hozzátette, azért kértek név szerinti szavazást róla, mert meggyőződésük, hogy "fognak még szégyenpadon ülni", akik támogatták a jogszabályt, "akik szerint minden magyar rendőr hazudik, akik szerint a bíróságok nem teszik jól a dolgukat". Kijelentette: a semmisségi törvény elfogadása a rendőri állomány megalázásának csúcspontja, támadás a független igazságszolgáltatás ellen.

A hétfőn a fideszes Balsai István javaslatára elfogadott semmisségi törvény alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletek, illetve a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások. A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását