2024. április 28. - Valéria

MSZP: Orbán megeszi a fiatalok jövőjét

Az MSZP szerint hosszú távon komoly gazdasági károkat okozhat a következő két évre tervezett, összesen 38 milliárd forintos felsőoktatási forrásmegvonás.
2011. március 12. szombat 15:19 - HírExtra
Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tajga úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök "megeszi" a fiatalok és Magyarország jövőjét azzal, hogy csak rövid távú érdekeit veszi figyelembe a felsőoktatás átalakítása során. Az "Orbán-csomag ezer milliárd forintos megszorításait" mindenki megérzi majd az egyetemeken és főiskolákon, hiszen a 40 százalékkal csökkenteni kívánt hallgatói létszám miatt feltételezhetően elbocsátások várhatók az intézmények oktatói, kutatói, illetve technikai személyzete körében is - mondta.

Az ellenzéki politikus szerint a teljes hallgatói létszám csökkenését az államilag finanszírozott helyek számának visszaesése, illetve az egyre kevesebbek által megfizethető, növekvő felsőoktatási költségtérítés okozza majd. Hozzátette: a kormánynak nemcsak egy felesleges kiadásokkal járó területként, hanem a "gazdaság utánpótlásaként" kellene kezelnie az oktatást.

Az MSZP a tankötelezettség 15 évre tervezett csökkentésével sem ért egyet, mivel a párt szerint ebben az esetben gyerekek százezrei kerülnek utcára mindenféle képesítés nélkül. Ez az intézkedés a halmozottan hátrányos helyzetűeket érinti a legkedvezőtlenebbül, miközben az államnak hosszú távon a ma megspórolt összegek sokszorosát kell majd segélyekre, rendőrségre és börtönökre költenie - mutatott rá Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP elnökségi tagja a "zsugorodás" programjának nevezte az általa Orbán-csomagként említetett Széll Kálmán-tervet, amelynek intézkedései miatt szerinte az országban akkor sem kezdődhet fellendülés, ha ezt egyébként a világgazdasági körülmények már lehetővé tennék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását