2024. május 8. - Mihály

Vastagbéltükrözés: ezért nem éri meg tartanunk a szűréstől

Nem hirtelen alakul ki - legalább 10-15 év “munkája” a vastagbélrák kialakulása. Ma Magyarországon a betegek 10%-a még 55 éves sincs. A kolonoszkópiával a kór hamarabb felfedezhető volna, azonban sokan félnek tőle. Cikkünkben összeszedtük, milyen tévhitek övezik a vastagbélrákot, melyekkel érdemes idejekorán leszámolnunk.
2023. augusztus 21. hétfő 16:57 - HírExtra

Félelmek és hiedelmek a kolonoszkópia kapcsán

“A vastagbéltükrözés nagyon fájdalmas” - szinte mindenki hallotta már ezt legalább egyszer valakitől. Ez a feltételezés, vagy épp a valós tapasztalat az oka, hogy sokan óvakodnak tőle. Ám ennek nem kell feltétlenül így lennie: az Affidea Magyarországnál a kolonoszkópia szűrést például altatásban is kérhetjük.

A szűrés körül kialakult, további tévhitek - és cáfolatok - pedig az alábbiak:

- “A vastagbélrák csak az időseket érinti.” Az előrejelzések szerint 2040-re a 18-49 évesek körében már a második leghalálosabb daganattípus között lehet a vastagbél daganat.

- “Elég, ha csak a tünetekkel megyünk orvoshoz!” Nem, ugyanis ekkor már gyakran túlságosan előrehaladott a betegség.

- “Az, hogy a családomban haltak már meg ebben, rám nézve nem jelent semmit.” Sajnos ez sem igaz: a hajlam rá nagy eséllyel öröklődhet.

Kiknek lenne a legfontosabb a szűrés?

Valószínűleg a fentebb említett problémák összessége okozza azt, hogy egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok 53%-a ódzkodik a vastagbéltükrözéstől. Vannak, akiknek a várakozás a problémás, mások az eredményektől tartanak - már ha egyáltalán érdekli őket a szűrés gondolata.

Pedig gyakorlatilag 45 év felett mindenkinek javasolható a kolonoszkópia - különösen azoknak, akiknek már volt a családjukban érintett. Nekik már 10 évvel korábban érdemes elkezdeni a szűrést, mint amilyen életkorban rokonuknál felismerték a betegséget. Hiszen, ha nem találnak náluk semmit, úgy újabb 5-10 évig nem kell megismételni a vizsgálatot.

Ne váljunk a statisztika részévé! 

A kolonoszkópián, azaz az endoszkópos vastagbélrák-szűrésen nemcsak az elváltozások azonosítása történik meg. A vizsgálat során eltávolíthatóak azok a gyanús elváltozások is, melyek később a rákot előidézhetnék. 

Ha időben fedezik fel a vastagbélrákot, az ötéves túlélési esélyek nagyon jók: mintegy 90%-a a betegeknek ekkor még él. Azonban ma ez az arány sajnos elenyésző. Mindössze 10-ből 4 esetet fedeznek fel ilyen, viszonylag korai stádiumban.

Nemzetközi szinten 2020-ban 1,9 millió új vastagbélrákos pácienst regisztráltak - ez hazánkban 5,5 ezer beteget jelent. Kulcsfontosságú tehát, hogy leküzdjük a vastagbéltükrözéstől való szorongásunkat: szó szerint az életünk múlhat rajta. 

Azonban ehhez olyan egészségügyi intézményt is kell találnunk, akikre rá merjük bízni magunkat. Az Affidea Magyarország központjaiban szakképzett és empatikus csapat várja Önt, több mint 30 év tapasztalattal. A várakozás miatt sem kell aggódnia: hatékonyságuk záloga, hogy minden vizsgálatra időpontfoglalással lehet bejelentkezni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását