2024. május 9. - Gergely

Az autóipar kapcsolata a mesterséges intelligenciával

Az autók folyamatosan, megállás nélkül fejlődnek. Ez nem csak az egyes alkatrészekre igaz, hanem a belső rendszerekre, elektronikára is. A modern járművel olyan komplex rendszert alkotnak, amit manuálisan karbantartani és diagnosztizálni egyre nagyobb feladatot jelent.
2023. szeptember 22. péntek 10:18 - HírExtra

Hogy a szerelők munkája könnyebb legyen, a mesterséges intelligencia (MI) lehet az egyik ideális eszköz.

A mesterséges intelligencia szerepe

Az MI-t egyre több területen használják, mivel az átlagemberek számára is elérhető lett különböző formában. Valószínűleg már mindenki hallott a ChatGPT-ről, de ez a technológia nem egy új találmány, már évtizedek óta dolgoznak rajta, és finomítják. Az autóiparban és a szervizelésben is egyre jobban tudják hasznosítani, ezt jól mutatják például a Dubnicz autószerviz modern szolgáltatásai.

Kezdjük a sort a diagnosztikával, ami az autóipar egyik, ha nem a legfontosabb területe. A mesterséges intelligencia megjelenése érezhető változást hozott el, mivel ezek a diagnosztikai eszközök felhasználhatják a járművek által generált adatokat, amivel azonnali, tűpontos elemzést tudnak végrehajtani. Az MI képes arra, hogy azonosítsa a kapcsolatokat és mintázatokat az adatokban. Ennek köszönhetően hatékonyabban és gyorsabban tudja feltárni a problémákat, kizárja teljesen az emberi hibát a folyamatból.

A hibaelhárításban is fontos szerepet tölt be. Az MI-algoritmusok képesek arra, hogy folyamatosan tanuljanak a hibákról, amivel találkoznak a járművek működése során. A problémák elhárítására és megelőzésére is képesek ajánlásokat tenni. Ezenkívül már meg tudják jósolni a hibákat, így az autószerelők időben meg tudják tenni a szükséges lépéseket.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Ma már találhatunk olyan hazai autószervizt, ami már a gyakorlatban is hasznosítja az MI nyújtotta előnyöket. A legújabb technológiáknak köszönhetően a diagnosztika és a hibaelhárítás sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz. Érdemes olyan autószerelőt keresni, ami a legmodernebb eszközöket használja, mivel így hosszú távon is sokkal eredményesebb lesz az egész szervizelés.

Ha autószerelésről van szó, akkor mindig az elérhető legjobb megoldást kell keresni, amelyek között a mesterséges intelligencia gyakorlati használata is megtalálható.

A jövő ebbe az irányba halad

Az autógyártók a járművekben is egyre több chipet és szenzort szerelnek be, ami folyamatosan generálja az adatokat. Ezt azonban manuálisan feldolgozni, értelmezni szinte lehetetlen feladat a mennyiség miatt, és akkor még a kapcsolatok, mintázatok felfedezéséről nem is beszéltünk. 

A mesterséges intelligencia segítségével nem csak a jelenlegi feladatok végezhetőek el könnyebben, de a fejlődés üteme is tartható lesz. Képesek összegyűjteni, elemezni és prezentálni az összes adatot, kapcsolatot és következtetést. Ennek köszönhetően sokkal biztonságosabb és jobb autók gurulhatnak le a gyártósorról.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását