2024. május 8. - Mihály

Az épületek hőszigetelése ma már elengedhetetlen

A fűtési energia egy jelentős része a falakon keresztül távozik, ezért annak szigetelésével nemcsak melegebb lesz a lakásban, de a fűtési költségek is csökkennek. A szigetelőanyagok a hő áramlását gátolják meg, éppen ezért nemcsak télen, hanem nyáron is kedvező hatást gyakorolnak a lakás hőmérsékletére.
2023. szeptember 27. szerda 09:11 - HírExtra

Az épületek szigetelésével a környezetvédelemért is aktívan tehetünk, mivel így kevesebb lesz a szén-dioxid-kibocsátás, csökken a karbonlábnyomunk, valamint az ingatlan értéke is emelkedik.

A szigetelés megtervezése

Mivel többféle szigetelőanyag is elérhető a piacon, ezért első körben ki kell választani azt, amivel dolgozni szeretnénk. A csomeszigeteles.hu ajánlatkérés keretén belül kiszámolja a várható költségeket, ehhez azonban meg kell adni a felület nagyságát, valamint a kiválasztott hőszigetelő rendszer típusát. Érdemes szakemberrel konzultálni, hiszen egyedi igényeinket is figyelembe kell venni ahhoz, hogy ki lehessen választani a számunkra megfelelő anyagot.

Az épületek szigetelésének típusai

A falakat homlokzati szigetelőanyaggal kell beburkolni, ami lehet expandált polisztirol, vagyis EPS vagy kőzetgyapot. A lábazatot sem szabad kihagyni a műveletből, ezzel elzárjuk a falakat a víztől és megakadályozzuk, hogy a hideg bejusson a lakásba. Ehhez XPS, vagyis extrudált polisztirol szükséges. Emellett érdemes a födémet és a tetőteret is szigetelni, hiszen ezáltal még kedvezőbbek lesznek az épület mutatói.

Az EPS, vagyis expandált polisztirol

Ezt az anyagot hungarocell néven is ismerhetjük. Nagy előnye, hogy olcsó, könnyű vele dolgozni, könnyen méretre vágható, gyorsan elkészül. Az expandáló eljárás lényege, hogy az anyag 98%-a levegő, mely kiváló hőszigetelő. Előnye még, hogy ez a képessége az idő elteltével sem csökken.

Hátránya, hogy nagyon vigyázni kell arra, hogy ne érje nedvesség, rossz a hangszigetelése és ha nyílt láng éri, akkor ég.

A kőzetgyapot tulajdonságai

A kőzetgyapot egy természetes anyag, amely bazaltkőből készül. Kiváló a hőszigetelési képessége és külön előnye, hogy a hangot is szigeteli. Nagyon széles a felhasználási köre, ezáltal hatalmas népszerűségnek örvend, főleg, mivel tűzálló és a rágcsálók, bogarak, madarak sem rágják ki. Ellenáll a nedvességnek és a penésznek is. Hátránya egyedül az ára, azonban ez a beruházás mindenképpen megtérül.

Az XPS, extrudált polisztirol

Ebben az eljárásban apró polisztirol golyókat fújnak fel, így zárt cellák keletkeznek, amelyek ellenállnak a nedvességnek. Ez a fajta polisztirol ezért is alkalmas a lábazati szigetelésre, valamint pincefalakhoz, átlagos terhelésű padlókhoz is megfelelő, sőt, a passzív házakhoz is ideális. Ezzel az anyaggal is könnyen lehet dolgozni, sőt, még nehezen hozzáférhető helyeken is használható.

Az épületek szigetelése kulcsfontosságú, hiszen energiát takaríthatunk meg, javíthatjuk a komfortérzetet, megszüntethetjük a penészt, csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást és megfelelő szigetelőanyaggal még a hanghatásoktól is megszabadulhatunk úgy, hogy közben az épület értéke is emelkedik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását