2024. szeptember 16. - Edit

Modern hőszigetelő anyagok: Melyiket hol érdemes használni?

A fűtési és hűtési költségek drasztikus csökkentése, a hőmérséklet komfortosabbá tétele és a penészedés megelőzése – ezek mind kiemelt célok a háztulajdonosok számára. A megfelelő hőszigetelés elengedhetetlen a fenti célok eléréséhez, de a szigetelőanyagok dzsungelében könnyű elveszni. Ne aggódj, ez az útmutató a segítségedre lesz!
2024. augusztus 29. csütörtök 16:57 - HírExtra

Mielőtt belemennénk a szigetelőanyagok típusainak ismertetésébe, fontos leszögezni, hogy a homlokzat szigetelése csak a jéghegy csúcsa. A hő számos más területen is távozhat a házadból, amikre érdemes odafigyelni:  

Tető és padlás: A tetőn és a padláson át távozó hőmennyiség meglepően magas lehet. A legjobb üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelőanyaggal, illetve hézagmentesen kialakított szigeteléssel megakadályozhatod a hőveszteséget. A szigetelés történhet táblás vagy tekercses anyaggal, de arra figyelj, hogy a hőhídmentes szigetelés érdekében tökéletesen töltsd ki a hézagokat.  

Pince: A pince szigetelése nem csak a hőmérséklet komfortosabbá tételét szolgálja, de megakadályozza a penészedést is. XPS szigetelőanyagot javaslunk ide, ami kiváló hőszigetelő és vízálló tulajdonságokkal rendelkezik. 

Lábazat: A talajból származó hőveszteség is jelentős lehet. A lábazat szigeteléséhez XPS szigetelőlemezeket használhatsz, mivel ezek vízálló és nyomásálló tulajdonságokkal bírnak. 

Padló: A padlón át távozó hő mennyisége is meglepő lehet. Főleg a hidegpincék feletti padlók szigetelése javasolt. Lépésálló EPS szigetelőlemezeket vagy EPS grafit szigetelőlemezeket használhatsz erre a célra. 

Nyílászárók: A régi, elavult nyílászárók jelentős hőveszteséget okozhatnak. Cseréld le őket korszerű, hőhídmentes nyílászárókra, és máris érezhető lesz a különbség a fűtési számládon!  

A szigetelőanyagok kiválasztása  

A szigetelőanyag kiválasztásakor számos faktort figyelembe kell venni: 

Hővezetési tényező: Minél alacsonyabb a hővezetési tényező, annál jobb a hőszigetelő képesség. 

Vastagság: A szigetelés vastagsága befolyásolja a hőszigetelő képességet. 

Páraáteresztő képesség: A páraáteresztő képesség fontos a penészedés elkerülése érdekében. 

Vízállóság: A vízálló szigetelőanyagok nedves környezetben is alkalmazhatók. 

Ár: A szigetelőanyagok ára széles skálán mozog.  

Bármelyik szigetelést is választod, fontos, hogy a megfelelő védelemről is gondoskodj. A szigetelést vakolattal kell ellátni, ami megvédi az időjárás viszontagságaitól. A vakolat kiválasztásakor vedd figyelembe a szigetelőanyag típusát, a szigetelés helyét és a klímát. Például pince vagy lábazat szigetelése esetén érdemes lábazati vakolatot vásárolni, mert az általános vakolatok nem nyújtanak elegendő védelmet.  

Az épület és a lakók igényeinek megfelelő, költséghatékony szigetelés megtervezése nem egyszerű feladat. Éppen ezért érdemes szakértő segítségét kérned mind a felméréshez, mind a szigetelés kialakításához. A jól kivitelezett szigetelés azonban nem csak a lakóklímát javítja majd, hanem az épület élettartamát, illetve értékét is növeli.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását