2024. május 5. - Györgyi

Szili Lovas-szobrot avatott

Szobrot állítottak Szombathelyen a tavaly elhunyt István Lajos Széchenyi-díjas orvosprofesszornak. Némethy Balázs vasi szobrászművész bronzból készült alkotását a Vas Megyei Markusovszky Kórház szoborparkjában állították fel szombaton, az avatóünnepségen
2008. március 22. szombat 17:08 - Hírextra
"Nem kifejezetten az Országgyűlés elnökeként vagyok jelen, hanem a család barátjaként is, büszke vagyok arra, hogy személyesen ismerhettem a professzor urat" - mondta Szili Katalin.
Hozzáfűzte: István Lajost, a kiváló orvost, tudóst és közéleti embert jól ismerték és tisztelték a jelenlévők, tudták, mennyire kötődött Vas megyéhez, milyen szívesen állt a jó ügyek mellé. Ismerték őt és tudják róla, hogy a számára legfontosabb mindig az ember volt, függetlenül attól, milyen a politikai pártállása, hovatartozása, milyen vallású.

"Tudott valamit, amit ma csak kevesen tudnak, azt, hogy hogyan lehet hidat teremteni, hogyan lehet összefogni jó ügyekért, és hogyan lehet tenni azért, hogy számunkra ne mindig csak a jövő legyen (...) nagyszerű állapot, hanem a jelenben is tudjunk magunknak teremteni boldogulást, gyarapodást - hangsúlyozta Szili Katalin.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője az ünnepségen emlékeztetett arra az egy évvel ezelőtti ünnepségre, amelyen István Lajost születésének 85. évfordulóján abból az alkalomból is köszönthették, hogy megkapta a Széchenyi-díjat.

"István Lajos professzor életműve még további kutatásokat igényel, de az utókornak kötelessége, hogy ezt a rábízott életművet gondozza és megőrizze" - mondta.

Lakner László, a Vas Megyei Markusovszky Kórház vezérigazgató főorvosa mint kollégára emlékezett István Lajosra, megemlítve, hogy 65 éven át dolgozott a megyei kórházban. 1942-ben medikusként lépett be a kórház kapuján, majd amikor a háború és hadifogság után a Németországban szerzett orvosi diplomáját nem ismerték el, kertész státuszban dolgozott, de akkor is orvosi tevékenységet végzett. 1949-ben megalapította a kórház vérellátó szolgálatát, majd 1953-ban létrehozta az ország első vidéki hematológiai osztályát, amelynek 40 évig volt az osztályvezető főorvosa; 46 évig vezette a megyei vérellátó szolgálatot.

Felidézte a köztiszteletben álló professzor közéleti tevékenységét, amelyhez éppúgy hozzátartozott, hogy annak idején a Hazafias Népfront megyei elnöke és egy ideig országos alelnöke volt, mit ahogyan az is, hogy részt vett az első és második lakitelki találkozón, vagy az, hogy 1995-ben létrehozta a Vas Megyéért Egyesületet, amelyben haláláig tevékenykedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását