2024. május 5. - Györgyi

Pótolják az ellopott szobrokat

Civil szervezetek összefogásával pótolják a tápiószentmártoni szoborparkból tavaly ellopott öt bronz alkotást - közölte a Pest megyei település polgármestere kedden az MTI-vel.
2008. március 25. kedd 15:30 - Hírextra

Tóth János elmondta, hogy a falu főterén hét történelmi alak szobrát formálta meg Sebestyén Benedek református tiszteletes-szobrász, ám ezek az alkotások még az elmúlt évben eltűntek - valószínűleg színesfémtolvajok zsákmányává váltak. Egyedül Szent István és Rákóczi mellszobra maradt a helyén.

Szerencsére a gipszminták megmaradtak, ezek alapján egy tápiószelei kőfaragómester kőből formálta meg Attila, Árpád, IV. Béla, Mátyás király és Kossuth Lajos eltűnt szobrát, s még a tavasz folyamán valamennyien visszakerülnek eredeti helyükre.

Az alig néhány ezer lakosú Tápiószentmárton egyébként nemcsak arról híres, hogy hamarosan itt épül meg Attila fából készült vára, hanem az ország falvai közül e község mondhatja magáénak a legtöbb köztéri szobrot. A szoborparkon kívül hamarosan elkészül ugyanis Werbőczy István jogtudós, Szegedi Kiss István református pap és Sissi - azaz Erzsébet királyné emlékét őrző alkotás is. Ezekre a szobrokra a polgárőrök fokozottan vigyáznak majd, nehogy megismétlődjék a tavalyi bűntény, amely 20 millió forintos kárt okozott a településnek - hívta fel a figyelmet Tóth János.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását