2024. május 2. - Zsigmond

Szárított sejtekkel mentünk majd életet

Cseh és olasz kutatók kifejlesztették a sejttartósítás új módszerét, mely lehetővé teszi, hogy bármikor újraélesszék azokat - írja a Mlada fronta Dnes című cseh lap.
2008. szeptember 20. szombat 08:53 - Hírextra
A kutatók a világon az elsők, akik megoldották, miként lehet úgy fagyasztva szárítani a sejteket, hogy később újraéledjenek. Módszerüket bárányembriók klónozása során dolgozták ki.

Az új technika lehetővé teszi, hogy veszélyeztetett állatfajok szárított sejtjeiből adatbankot hozzanak létre, mely az állatok klónozását segítheti a jövőben. Eva Sykova, a Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM)igazgatója úgy véli, a módszer rákos szervek újraépítésére is alkalmasak lehet egykor.

"Eddig a spermium volt az egyetlen sejtmaggal rendelkező sejt, melyet dehidratált állapotban sikerült tárolniuk a tudósoknak" - mondta Josef Fulka, a Cseh Tudományos Akadémia Állattenyésztési Kutatóintézetének munkatársa, a kutatócsoport tagja. A cseh-olasz csapat a világon elsőként bárányok testi sejtjeire alkalmazta az eljárást, mellyel határozatlan ideig eltarthatók a szárított sejtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását